Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro read more
Public Acquisition


Faza locală a Campionatului de șah și tenis de masă

 

Cine nu a auzit de dictonul latin „Mens sana in corpore sano” („Minte sănătoasă în corp sănătos”)? Este știut și dovedit faptul că activitatea sportivă sporește capacitatea de a acumula mai multe informații noi, de a face față situațiilor solicitante, de a ne menține fericiți, optimiști și motivați. Și lista beneficiilor poate continua. Propus spre implementare și realizare în decursul anului 2018, „Campionatul de șah și tenis de masă” va reuni tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 40 de ani. În luna februarie a.c., toți președinții comunităților locale ale CRLR au primit informarea cu privire la organizarea Campionatului de șah și tenis de masă, regulamentele celor 2 competiții și fișele de înscriere.

În decurs de o lună, la sediul central al CRLR au sosit 90 de fișe de înscriere, 80% dintre acestea fiind din zona Moldovei: Suceava, Lipoveni, Rădăuți, Manolea, Climăuți, Iași, Tg. Frumos, Focuri, Lespezi, Brătești, Roman și Galați. În momentul de față, având la dispoziție 12 localități validate din zona Moldovei, putem să punem la punct termenii și condițiile organizării următoarelor două faze ale campionatului, și anume, faza interjudețeană și faza regională. Pe mășură ce comunitățile locale din zona Dobrogei vor transmite fișele de înscriere pentru competițiile de șah și tenis de masă, vom demara procedura privind organizarea următoarelor două faze din calendarul campionatului și pe Dobrogea.

Până acum, evaluând numărul tinerilor înscriși putem spune că se prezintă o egalitate aproximativă între candidații înscriși la competițiile de șah și cei înscriși la competițiile de tenis de masă, diferența fiind de doar 10% în favoarea tenisului de masă, însă nici tinerii calificații la șah nu sunt cu mult mai prejos ca număr. În decursul lunilor februarie – martie a.c., filialele locale s-au dovedit temporar a fi „cluburi sportive”, găzduind și reunind tinerii în competițiile locale de preselecție la șah și tenis de masă. Și pozele sunt foarte relevante, de la mic la mare, de la victorii la înfrângeri, de la bucurie la resemnare, cele 2 competiții i-au motivat și i-au antrenat pe tineri în a dovedi că sunt cei mai buni, că își merită calificarea pentru fazele următoare și, de ce nu, chiar nutrind la titlul de campion național. Sub îndrumarea cadrelor didactice, a bunicilor și părinților sau a antrenorilor, fiecare tânăr și-a arătat mutările și mișcările care i-ar fi putut declara victoria, atât pe tabla de șah, cât și la masa de tenis. Pozele care au circulat pe paginile de socializare sunt dovada clară că activitatea sportivă este una extrem de plăcută, iar spiritul competiției și de fair play își are locul fruntaș în cultura tinerilor ruși lipoveni, aceștia dovedind încă o dată că sunt dornici să ia parte la competiții, atât cele școlare, cât și cele sportive.

Sportul nu are limită de vârstă și nu mare ne-a fost uimirea când, în urma mediatizării campionatului de șah și tenis de masă destinat tinerilor ruși lipoveni, mulți dintre adulții și seniorii din comunitățile locale au apreciat inițiațiva organizării acestuia pentru tânăra generație dar, în același timp, și-au arătat interesul și dorința de a participa și ei la competiții de șah și tenis pentru categoria de vârstă 40+.

Închei prin a le dori tinerilor noștri șahiști și tenismeni succes în fazele următoare de calificare.

Autor: Svetlana CRĂCIUN,

Publicat în „Zorile”, nr. 3/2018

 

 

 

 

 
  Triplu eveniment la CRL-RădăuțiactivitiesClimăuți - locul unde tradiția există, persistă și trăiește  

top
© 2020 Lipovan Russians Community in Romania
Address: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro