Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro read more
Public Acquisition


Farmecul Masleniței la Ghindărești

Farmecul Masleniței la Ghindărești

 

Anfisa DEMID

 

Retrăim, ca-n fiecare an, bucuria de a marca evenimente importante din viața Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și, în special, a etnicilor noștri din Ghindărești, jud. Constanța. Sunt momente de neuitat, prin care reînviem tradiții și obiceiuri dintre cele mai frumoase. Pe 16 februarie 2018, CRL din Ghindărești, în colaborare cu Școala Gimnazială „S.A. Esenin” din localitate, a organizat o activitate de amploare de promovare a tradițiilor și obiceiurilor specifice „Masleniței”.

În acest an, de Maslenița, am marcat și 28 de ani de la înființarea CRLR, precum și a Comunității locale din Ghindărești, constituită în anul 1990 chiar pe 16 februarie, fiind prima Comunitate locală din țară care a luat ființă în acele vremuri pline de entuziasm.

Acțiunea din 16 februarie a debutat prin evocarea momentelor importante din activitatea Comunității, prin prezentarea persoanelor care de-a lungul timpului s-au evidențiat printr-o implicare activă în viața comunității. Printre acestea se numără nu numai inițiatorii entuziaști care odinioară au înființat Comunitatea locală ca organizație etnică (Samuilă Vartolomei, Damian Eftei, Alexe Melicov, David Condrat, Tudor Minaev și soția Elena, Grigore Izot, Nicolae Vartolomei, Izot Vartolomei, Vasile Simion, Petre Simion ș.a.), ci și persoane care pe parcurs au manifestat interes față de promovarea tradițiilor, a obiceiurilor, a specificului local. Este vorba despre corul de femei „Novoseolki”, din care au făcut sau mai fac parte: Elena Minaev, Anisia Ivan, Maria Anani, Harpena Echimov, Elena Filat, Marina Anane, Elena Artion, Maria Vasilisca, Feocla Eftei, Maria Simion, Arina Ivan, Elena Larion, Tudosia Melicov, Paraschiva Mihei și multe altele. Persoanelor enumerate mai sus, care au fost prezente în mare parte la evenimentul din 16 februarie 2018, le-au fost oferite diplome de onoare. Momente pline de emoții și profunde trăiri sufletești!

Activitatea a continuat printr-un impresionant program artistic de cântece și dansuri tradiționale, susținut de grupurile folclorice locale ale școlii: „Maliutka”, „Matreoșka”, „Veseolâe novosiolociki”, grupurile de dansatori din clasele a II-a și a III-a, corul de femei „Novoseolki”, corul local „Reabinușka” și ansambul „Roza”. A urmat, și s-a bucurat de un real succes, montajul literar-artistic intitulat Krai tî moi rodimâi”, pe versurile cunoscutului poet rus lipovean Erofei Ivanov, susținut de elevii școlii, fiind dedicat Zilei limbii ruse materne.

Cu acest prilej, am simțit nevoia de a-i comemora, printr-un moment de reculegere, și pe cei care nu mai sunt printre noi și care cândva ne-au fost modele demne de urmat prin respectul și prețuirea pe care le-au avut față de moștenirea sfântă a strămoșilor noștri – limba maternă, portul tradițional, credința în Dumnezeu, cântecele noastre. Printre aceste persoane se numără profesorul Samoilă Vartolomei – primul președinte al Comunității locale, profesor de limba rusă la noi în comună. Ne-o amintim și pe baba Marea, așa cum o numeam noi, pe numele său adevărat Maria Vasilisca (n. 16 iunie 1944 – d. 11 dec. 2017), fostă membră a corului „Novoseolki”. Ne vom aminti întotdeauna cu drag de ea, ne va fi dor de privirea ei blândă și binevoitoare, care se bucura de fiecare dată să ne întâmpine în drumul nostru spre monumentul „Crucea Staroveră” din Ghindărești. Pentru fiecare avea câte o vorbă plină de înțelepciune și voie bună. Condoleanțe familiei și Dumnezeu s-o odihnească în pace pe baba Marea, plecată dintre noi, în decembrie 2017!

Suntem recunoscători tuturor celor implicați în activitatea comunității locale, în promovarea culturii noastre și a limbii materne ruse.

Acțiunea noastră din 16 februarie s-a bucurat de un real succes, iar reușita acesteia s-a datorat nu numai persoanelor implicate, ci și sprijinului Comunității centrale. Adresăm mulțumiri tuturor și sperăm în viitoare colaborări de succes!

Publicat în „Zorile”,

№ 2 (303) / 2018

 

 

 

 
  Comunități locale - CARCALIU (КАМЕНЬ)activities«День Общины русских-липован Румынии» и «День родного русского языка»  

top
© 2020 Lipovan Russians Community in Romania
Address: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro