Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro read more
Public Acquisition


CRLR, la ONG Fest - 2015

     Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a organizat, în perioada 8-10 mai 2015, evenimentul ONG Fest-2015, ajuns la cea de a III-a ediție, CRLR fiind partener în acest an ca și la edițiile anterioare.

     Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 8 mai, la Biblioteca Națională din București, unde au fost organizate sesiuni de dezbatere publică, ateliere practice și workshop-uri de bune practici pentru ONG-urile românești. CRLR, prin organizația sa de tineret ATRLR-București, a fost prezentă cu cei mai mulți reprezentanți, 7 tineri ruși lipoveni, aceștia fiind felicitați pentru dorința de implicare activă în activitatea societății civile. Cei 7 tineri (Alina Farapon, Cristiana Maroz, Elisa Filip, Sofia Niculaev, Svetlana Crăciun, Nicu Vartolomei și Viorel Timofte) au participat la 3 ateliere: „Atelier de social–media”, „Bursa binelui” și „Fii voluntar pentru comunitatea ta!”. Despre aceste ateliere, ne-au relatat câte ceva tinerii participanți:

     ● Alina FARAPON:  „În cadrul Atelierului de social–media ni s-au prezentat modalitățile de comunicare online utile pentru promovarea proiectelor, în special cele care vizează organizațiile neguvernamen-tale. Invitatul special la acest atelier a fost reprezentantul Google România, care ne-a vorbit despre programul de granturi Google pentru ONG-urile, care au ca scop promovarea unor cauze sociale.

     ● Nicu VARTOLOMEI:Bursa binelui este un program susținut de BCR și adresat ONG-urilor. Acesta inițiază și construiește relații de succes cu donatorii, persoanele fizice, cât și cu marile corporații. Contextul are ca obiective acțiunea, construcția și intervenția. Acțiunea se concentrează asupra problemelor sociale, crizei de valori și modele, pesimismului social generat de șomajul în rândul tinerilor, precum și de faptul că studiile superioare nu mai creează competențe. Construcția își propune să se axeze pe cultura corporatistă, care este în continuă dezvoltare. Se pune accent pe fondurile nerambursabile pentru proiectele sustenabile și continue ale ONG-urilor. BCR este gata să contribuie la reconstruirea valorilor și să susțină noi proiecte. Intervenția își propune să îmbunătățească reputația, dovadă faptului că doar 14.2 % din populația României are încredere în bănci.

     ● Svetlana CRĂCIUN: „La atelierul Fii voluntar pentru comunitatea ta! discuțiile s-au axat pe prezentarea programului Erasmus+ și a programului Eurodesk, un serviciu de informare online pentru tineri și nu numai (mai multe informații pe www.eurodesk.ro). Motto-ul programului Erasmus+ este: Schimbăm vieți. Deschidem minți”.

„CIUBCIK”

     Acțiunile din a doua și a treia zi ale evenimentului ONG Fest-2015 s-au desfășurat în aer liber, în Parcul Herăstrău. Au participat peste 160 de organizații nonguvernamentale (ONG) din România și din afara țării, s-au organizat peste 100 de activități creative și educative și peste 50 de dezbateri și seminarii, fiind prezentate peste 40 de momente artistice și concerte desfășurate pe scena festivalului. Este o manifestare care, de la ediție la ediție, devine tot mai bogată, atât în ceea ce privește partenerii și participanții, cât și publicul.

     În Parcul Herăstrău fiecare ONG a avut propriul său stand, putând să-și prezinte astfel scopul, obiectivele și activitățile. Organizațiile Minorităților Naționale au fost reunite într-un cort, având un titlu cu adevărat inedit și potrivit manifestării - „Cortul Diversității”. Publicul a fost interesat să afle mai multe despre CRLR, despre activitățile desfășurate și cum poate participa la acțiunile organizației, tema de bază a evenimentului fiind voluntariatul.

     Scena festivalului, instalată chiar la intrarea în Parcul Herăstrău, a atras pe toți cei care au venit să se plimbe într-o după-amiază de weekend, îndemnându-i să se oprească și să admire ansamblurile folclorice, interpreții și muzicanții care își prezentau pe scenă momentele artistice. Ansamblul „Ciubcik” a încântat atât vocal, cât și prin dans, aducând prin repertoriul prezentat veselie, culoare și zâmbete.

     Membrii ansamblului „Ciubcik” provin din 10 localități (Bordușani, Brăila, București, Fălticeni, Ghindărești, Piatra-Neamț, Sarichioi, Slava Cercheză, Slava Rusă și Tulcea). Ce exemplu al diversității și înțelegerii poate fi mai bun? Suntem ruși lipoveni din zone diferite ale țării, într-un București cosmopolit, aglomerat și agitat, dar acest fapt ne face cu atât mai mult să fim uniți prin credință, tradiții și obiceiuri moștenite de la părinții noștri și ne vom strădui să le păstrăm și să le promovăm mai departe.

Comisia pentru cultură, culte și mass-media a CMN

     Ședința membrilor Comisiei pentru cultură, culte și mass-media a CMN a avut loc sâmbătă, 9 mai 2015, în cadrul aceluiași eveniment ONG Fest-2015, în Parcul Herăstrău. Discuțiile s-au axat pe programul Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD), fiind prezentată posibilitatea obținerii de finanțări nerambursabile pentru organizațiile minorităților naționale cu o valoare cuprinsă între 50 000 – 200 000 de euro în cazul validării proiectelor. Aria prioritară 3 din cadrul Strategiei este coordonată de România și Bulgaria, Dezvoltarea socio-economică (conservarea, revitalizarea, stimularea şi punerea în valoare a patrimoniului imaterial al comunităţilor şi al minorităţilor naţionale). Pentru ca un proiect SUERD să fie eligibil trebuie să aibă o durată de desfășurare de 2-3 ani, iar organizația care demarează proiectul trebuie să aibă 4-5 state europene partenere în proiect.

     De asemenea, în cadrul Comisiei a fost prezentat și programul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), care finanțează proiecte de o anvergură mai mică, dar cu un impac imediat în comunitate, pentru tineri, bătrâni sau alte grupuri vulnerabile ale societății.

     S-a evidențiat importanța, utilitatea și necesitatea atelierelor și sesiunilor de workshop, care în acest an s-au desfășurat la Biblioteca Națională din București în prima zi de ONGFest, din partea CRLR participând șapte  tineri ruși lipoveni.

     S-a menționat, de asemenea, că, în vara-toamna anului 2015, urmează să fie lansate noi linii de finanțare, adresate în special tinerilor în vederea dezvoltării abilităților sau însușirii limbilor străine.

(Autor: Svetlana Crăciun, foto: CRLR, „Zorile” № 5 (270)/2015)

 
  • CRLR, la ONG Fest - 2015
  • 1 CRLR, la ONG Fest - 2015
  • 2 CRLR, la ONG Fest - 2015
 
  Întâlniri bilateraleactivitiesDepunere de coroane  

top
© 2020 Lipovan Russians Community in Romania
Address: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro