Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România

     Pe teritoriul României, rușii lipoveni locuiesc de mai bine de 300 de ani în Bucovina, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Având în vedere realitatea obiectivă a convieţuirii în decursul mai multor secole cu poporul român şi cu celelalte minorităţi naţionale, s-a constituit în București la data de 14 ianuarie 1990 ca organizație etnică, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR). Pe 12 februarie 1990 a fost emisă hotărârea judecătorească de înfiinţare cu personalitate juridică în baza sentinţei civile nr. 181 a Judecătoriei sectorului 1, dată care a fost declarată Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România. În decursul celor 26 de ani de activitate, Comunitatea a avut la conducere 7 președinți și 4 deputați în Parlamentul României. Începând cu anul 2004 și în prezent președinte al oraganizației și deputat în Parlamentul României este economistul Miron Ignat.

     Fiind o asociaţie cu caracter etnic, social, cultural şi umanitar, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și-a consolidat în perioada 1990 – 2016 activitatea de păstrare, dezvoltare şi exprimare a identităţii etnice, lingvistice şi culturale a etnicilor ruşi lipoveni. Astfel, reunind o gamă diversă de activităţi şi demersuri proprii ariei obiectivelor sale, sfera activităţilor a îmbinat acţiuni din programul propriu-zis al organizaţiei, evidenţiindu-se o diversitate de manifestări a valorilor tradiționale, cultural și spirituale. Menționăm faptul că evenimentele au fost organizate la nivel național și internațional cu mediatizare în presa națională și internațională, atenție pozitivă de care se bucură România în ultimii ani, dar și datorită dezvoltării bunelor relaţii cu instituţiile guvernamentale şi organizațiile neguvernamentale, atât din România, cât și din Europa. Dintotdeauna, organizația s-a preocupat să dezvolte activități culturale atât în rândul etnicilor ruși lipoveni, dar și pentru popularizarea în România a valorilor autentice ale culturii ruse, având mereu în vedere dotarea comunităților locale și a unităților școlare unde învață elevi ruși lipoveni cu materiale didactice în limba rusă, iar performanţa elevilor privind studiul limbii ruse materne este mereu promovată şi apreciată, atât la nivel național, dar și internațional. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România are două publicații lunare bilingve (în rusă şi în română) Zorile și Kitej-Grad și propria editură „C.R.L.R.”, prin care se publică numeroase cărți, atât pentru etnicii ruși lipoveni, cât și pentru publicul larg.

 
  • 1 Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România
  • 2 Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România
  • 3 Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România
 
  Concluzii și planuri de viitoractivitatiCentrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro