Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Triplu eveniment la CRL-Rădăuți

Vassa ERASTOV

 

În luna februarie 2018, etnicii ruși lipoveni din întreaga țară au marcat trei evenimente deosebit de importante: Ziua CRLR, Ziua internațională a limbii materne (dar și Ziua limbii ruse materne) și o sărbătoare tradițională - Maslenița.

Comunitatea rușilor lipoveni din Rădăuți, județul Suceava, a organizat o seară culturală pe 16 februarie 2018 dedicată celor trei evenimente. Astfel, în sala elegantă a restaurantului Authentic din oraș, au sosit invitați de onoare, reprezentanți ai autorităților locale și culturale, dar și numeroși membri ai comunității. La intrare, au fost întâmpinați de elevi îmbrăcați în costume tradiționale, care le-au urat bun venit, iar doamnelor le-au oferit în dar câte un trandafir (роза - în limba rusă). Nu întâmplător a fost aleasă această floare, tinerii făcând parte din binecunoscutul grup artistic „Буковинские розы” (Trandafirii din Bucovina) al CRL-Rădăuți.

În alocuțiunea de deschidere, profesoara Alexandrina Coca a prezentat invitații și a făcut referire la semnificația celor trei momente celebrate. Cu doar câteva zile înainte, pe 12 februarie, se împliniseră 28 de ani de la recunoașterea oficială ca persoană juridică a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), prin sentința civilă nr 181 a Judecătoriei Sectorului 1 din București.    I-am omagiat pe cei opt membri ai Comitetului de inițiativă privind înființarea CRLR: Echim Andrei, Andrei Ivanov, Feodor Chirilă, Ion Popov, Macsim Ivanov, Feodor Petuhov, Petre Mocenco, Nicolae Feodot, precum și pe ceilalți membri fondatori ai Comunității: Grigore Ștefan, Mihai Ivanov, Leon Chirilă, Erofei Ivanov, Petre Ștefan, Gheorghe Policarp, Andronic Bobrescu, Sava Condrat, Simion Petrov, Serghei Lipalit, Pavel Smirnov, Ivan Lipalit și Petre Savele. Fără inițiativa, efortul și credința lor nu se poate ști când și dacă această remarcabilă Comunitate s-ar fi înființat ca organizație etnică!

Pe de altă parte, această dată de 12 februarie este cu atât mai semnificativă pentru Comunitatea noastră datorită faptului că ea coincide cu sărbătoarea religioasă a Sfinților Trei Ierarhi, fiind declarată atât ca Zi a CRLR, cât și Ziua limbii ruse materne. Chiar dacă pe 21 februarie este marcată Ziua internațională a limbii materne, Comunitatea noastră a hotărât să adauge încă o semnificație sărbătorii noastre de suflet, cea a limbii țării noastre de origine - limba rusă maternă. Așa că, evenimentul cultural-artistic organizat de CRL-Rădăuți a acordat o mare atenție cultivării interesului pentru limba rusă atât în rândul membrilor Comunității noastre, cât și pentru întreaga comunitate locală. Cu ocazia Zilei internaționale a limbii materne 2018, UNESCO a reafirmat angajamentul față de diversitatea lingvistică și a invitat statele membre să sărbătorească această zi în cât mai multe limbi. Tema anului 2018 – diversitatea lingvistică și multilingvismul se înscriu în dezvoltarea durabilă. UNESCO  marchează Ziua internațională a limbilor mamei de aproape 20 de ani, în scopul păstrării diversității lingvistice și a respectării identității fiecărei persoane. Trăim în societăți multilingve și multiculturale cu cetățeni multilingvi. Noi existăm prin limbile noastre: prin limbă ne exprimăm, comunicăm, participăm la viața socială și publică și transmitem cunoștințele și bagajul cultural tradițional într-un mod durabil. Și dacă aceste idei generoase se promovează pe plan internațional, cu atât mai mult, nouă, etnicilor ruși lipoveni ne revine datoria să respectăm, să transmitem tinerei generații limba vie a străbunilor noștri. Dacă ne pierdem limba, identitatea noastră se va stinge cu siguranță. Din acest motiv, Comunitatea noastră se străduiește să atragă și să mențină interesul tinerei generații pentru tot ce înseamnă specificul rușilor lipoveni: limba, cultura, spiritualitatea și trăsăturile de caracter ale unei ramuri desprinse din trunchiul-mamă și răsădită pe alte meleaguri, unde dăinuie de câteva secole.

Și ca o exemplificare a acestor obiective majore ale Comunității, elevii de etnie rusă de la toate școlile din oraș studiază limba rusă maternă sub bagheta unui singur profesor deosebit, Alexandrina Coca, președintele CRL-Rădăuți. Ei participă la evenimente culturale și aprofundează cunoașterea propriei identități prin activități de documentare și activități artistice.

 

Comori pentru

sufletul nostru

P

 

rogramul pregătit pentru seara culturală a cuprins o prezentare bilingvă a semnificației evenimentelor celebrate, un recital de poezie rusă, de cântece populare ce dezvăluie însemnătatea sărbătorilor laice dedicate trecerii de la iarnă către anotimpul reînvierii – Maslenița.

Spectacolul a fost animat de evoluțiile micilor dansatori ai grupului „Буковинские розы”, care au înregistrat progrese mari sub atenta îndrumare a instructorului Constantin Bucătaru. De un real succes s-a bucurat și reprezentația celor patru tinere care fac parte din grupul artistic fondator, readucând la viață vechi obiceiuri într-o coregrafie impecabilă. Ropote de aplauze a stârnit și mica solistă Iulia Savin, care a încântat publicul cu o voce curată, cristalină, interpretând cântece străvechi, păstrate și transmise prin viu grai din generație în generație. Chiar dacă în momentul de față tinerii pot prelua o multitudine de cântece prin intermediul mijloacelor moderne, cu orchestrație, vechile melodii ce dădeau viață petrecerilor de odinioară rămân adevărate comori pentru sufletul nostru. Este imperios necesar ca aceste nestemate populare care dezvăluie trăirile legate de toate evenimentele unui popor (cântece de petrecere, cântece de jale, de plecare în armată sau război, de iubire, cele ce preamăresc frumusețea naturii din toate anotimpurile etc.) să fie culese de la persoanele tot mai puține care le mai cunosc și să fie transmise tinerilor. Din toate aceste cântece răzbate morala sănătoasă, ele au fost repere pentru generații întregi și cuprind o sinteză a modului nostru de viață, a spiritului nostru. Prin seriozitatea și stăruința acestei fetițe – Iulia Savin – prin talentul ei și interesul pentru aceste cântece moștenite din străbuni, se pune o cărămidă la edificiul păstrării nealterate a folclorului. Este și meritul Matrionei Sidorov de a o îndruma din umbră, de a-i dezvălui frumusețea cântecului vechi, de a-i transmite tot ce a deprins ea însăși din copilărie și tinerețe de la bătrânii fabuloși alături de care a trăit, după cum a arătat profesoara Alexandrina Coca.

În aceeași măsură, gazda a mulțumit invitaților și tuturor participanților la eveniment, îndeosebi Anei Anisimov, Emiliei Sîngeorzan, micilor artiști și instructorului Constantin Bucătaru, părinților și bunicilor care își îndrumă copiii spre studiul limbii materne, la păstrarea tradițiilor. O adâncă plecăciune din partea întregii comunități a transmis-o și profesorului doctor Daniel Hrenciuc - directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Cantemir”, mulțumită căruia grupul „Буковинские розы” are pusă la dispoziție o sală pentru repetiții.

 

„Un vechi și bun prieten

al lipovenilor”

L

 

uând cuvântul, „un vechi și bun prieten al lipovenilor”, după cum s-a prezentat profesorul Daniel Hrenciuc, a remarcat calitatea de dascăl dedicat profesiei și elevilor a profesoarei Alexandrina Coca, pentru care are toată stima și considerația. Dăruirea cu care se dedică promovării limbii, culturii și tradițiilor etniei a fost remarcată nu doar la nivel local și județean, ci și la nivel național, prin rezultatele pe care le-au obținut elevii pregătiți de dumneaei. Crescut alături de familii de ruși lipoveni, „copilărind printre lipoveni”, profesorul Daniel Hrenciuc a reușit să le cunoască sufletul și caracterul dârz, importanța pe care o acordă educației copiilor, respectul și bunul-simț pe care le cultivă în familie. Și astăzi, când tinerii în general sunt asociați cu teribilismul, provocarea, iar respectul devine o acțiune opțională, copiii proveniți din familii de lipoveni încă mai salută la școală sau pe stradă, iau o ținută demnă, de respect când se întâlnesc cu profesorii. Și acesta nu e lucru puțin! Mulți tineri ruși lipoveni acced la școli de prestigiu, la studii universitare, mulți lipoveni au ajuns oameni remarcabili și sunt respectați, la rândul lor, la locul de muncă. Acest lucru nu este întâmplător. În spatele lor stau în primul rând cei „șapte ani de acasă”, stau eforturile părinților de a-i dirija pe calea cea bună, de a se realiza prin muncă cinstită și prin forțele proprii. La rândul lor, tinerii au datoria de a păstra tot ce au primit de la părinți, de a nu se dezice de niște înaintași drepți, curajoși, corecți. O astfel de apreciere sinceră venită din partea unui om de litere care a scris, printre altele, și despre rușii lipoveni ne onorează cu siguranță.

Chiar dacă micii artiști și-au încheiat programul artistic, spectacolul a continuat când s-au adunat gazde și invitați în jurul meselor, iar de data aceasta, părinții și bunicii au dat glas  bucuriei reîntâlnirii prin vechi cântece de petrecere. Seara rusească a continuat în ritmurile melodiilor păstrate din străbuni.

Autor: Vassa ERASTOV,

Publicat în „Zorile”, nr. 3/2018

 

 

 
  Comunități locale - TulceaactivitatiFaza locală a Campionatului de șah și tenis de masă  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro