Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Tradiții și obiceiuri dunărene la rușii lipoveni

Păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi culturale a rușilor lipoveni aduce un aport semnificativ promovării diversității culturale şi  îmbogățirii valorilor culturale româneşti. Varietatea de obiceiuri şi tradiţii, precum și diversitatea folclorică aduc un colorit aparte Luncii și Deltei Dunării, fiind o sursă importantă care a stat la nenunmărate schimburi interculturale în decursul istoriei.

De sute de ani, datorită specificităţii zonale, una din ocupaţiile de bază a locuitorilor a fost pescuitul care, şi în prezent, se mai practică prin metode tradiţionale. Tradiția pescuitului, ocupație păstrată în familiile de ruși lipoveni și astăzi, și transmisă din generație în generație din tată în fiu, nu numai că au asigurat traiul de zi cu zi a familiilor de ruși lipoveni dar au păstrat şi au conservat și unicitatea specifică a zonei, în ciuda problemelor şi vicisitudinilor vietii.

Datorită specificităţii geografice, ocupaţiile tradiţionale ale rușilor lipoveni din Lunca  și Delta Dunării au fost pescuitul, agricultura, creşterea animalelor, tăierea stufului, prelucrarea lemnului, iar în unele zone chiar și agroturismul sau mai recent ecoturismul.

Evenimentul va fi deschis de o masă rotundă cu tema „Tradiții și obiceiuri dunărene la rușii lipoveni”, fiind urmată de spectacol cultural-artistic cu participarea a ansambluri: „Вербичка” și „Молодая вербичка” – CRLR-Bordușani, „Новосёлки” – CRLR-Ghindărești, „Голубое море” – CRLR- Constanța, „Катюша” – CRLR-Mahmudia, „Славянка” – CRLR-Slava Cercheză, „Верба” – CRLR-Carcaliu, „Чубчик” – CRLR-București și ansamblul de cântece și dansuri al comunei Bordușani.

Evenimentul se doreste a fi un demers adus promovării diversităţii în spaţiul multicultural și de promovare a tehnicilor tradiționale de pescuit.

 
  Masa rotundă la Bordușaniactivitati120 лет со дня рождения ЕСЕНИНА  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro