Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE TINERET

Alexandra CORNEI

 

             În perioada 1-3 iulie 2018, orașul Piatra Neamț, județul Neamț, a găzduit  prima ediție a Simpozionului național de tineret cu tema ,,Tradiție. Cultură. Spiritualitate”, organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR).

            Această manifestare științifică a reunit peste 100 de tineri ruși lipoveni cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Galați, Iași, Suceava, Botoșani, precum și din București, care au impresionat auditoriul prin complexitatea lucrărilor privind istoria, tradițiile, obiceiurile, cultura și spiritualitatea rușilor lipoveni.

Simpozionul național de tineret, lucrările căruia au fost deschise de președintele Silviu Feodor al CRLR, s-a desfășurat în Sala de ședințe a Consiliului Județean Neamț. La festivitatea de deschidere, președintele Silviu Feodor a citit și mesajul adresat participanților de către ÎPS mitropolit Leontie (textul, în limba rusă, este inserat pe pag. 3).

            Coordonatorii științifici, care au lucrat cu tinerii ruși lipoveni, au fost: profesorii universitari doctori Axinia Crasovschi, Feodor Chirilă și Leonte Ivanov, precum și profesoara Palaghia Radion, doctor în istorie.

            Invitații la această manifestare științifică au participat și la liturghia de la schitul de călugări „Sfântul Cuvios Paisie cel Mare” din apropiere de Piatra Neamț, în ziua de 2 iulie, când se prăznuiește hramul micii biserici ortodoxe de rit vechi. Schitul de călugări, locul în care sufletul oricărui trecător se primenește de atâta sfințenie, este o adevărată oază de liniște.

            Tinerii au fost fascinați de frumusețea acestui oraș ce stă și astăzi mărturie bogatei și glorioasei istorii a acestei zone, în care oamenii sunt primitori și calzi, și în care călătorul revine cu plăcere.

            Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea ediției din acest an a simpozionului național și succes tinerilor în tot ceea ce-și propun! 

            În concluzie, aș vrea să le transmit tuturor tinerilor ruși lipoveni să nu uite de tradițiile,  obiceiurile, credința staroveră, moştenirea lăsată de strămoșii noștri.  

           

SIMPOZION = Sinergie: „IMPortanți pentru O ZI” la modul ON”

 

Redăm mai jos impresiile ale doi tineri ruși lipoveni, participanți la prima ediție a Simpozionului național de tineret de la Piatra Neamț.

Irina CHERSAN, din Slava Cercheză, absolventă a Masteratului de Studii Culturale Slave din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București:SIMPOZION = Sinergie: „IMPortanți pentru O ZI” la modul ON. „Veniți la pupitru și transmiteți ceva important” - cam acesta a fost îndemnul evenimentului, iar tinerii și-au prezentat lucrările și au reușit să transmită faptul că sunt preocupați și că, prin ei, Comunitatea se prezintă ca un organism viu: respiră și trăiește cu sufletul.

Atunci când tânăra generație dintr-o comunitate preia, dezvoltă și e conștientă că la rândul ei trebuie să transmită mai departe esența culturii acelei comunități, înseamnă că prezervarea identității nu este o problemă și „corabia noastră călătorește cu pânzele sus”.

Vreau să exprim și prin intermediul publicației „Zorile” mulțumiri organizatorilor, coordonatorului științific al lucrării cu care m-am prezentat (prof. univ. dr Axinia Crasovschi) și tuturor oamenilor minunați cu care am discutat pentru lucrare și care au acceptat să își rupă din timp pentru a contribui la „luarea pulsului comunității”.

Ivanov FLAVIAN, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Emil Racoviță" din Iași: „Anton Pavlovici Cehov zicea că „La om, totul trebuie să fie frumos, și chipul, și îmbrăcămintea, și gesturile, și ținuta, și sufletul, și gândurile". După cum sugerează și marele scriitor, frumusețea pe toate planurile trebuie să fie o trăsătură definitorie a omului. Din păcate, în zilele noastre, punem accent din ce în ce mai mult pe aspectele materiale ale vieții, iar termeni precum spiritualitate, duhovnicie și valori sunt din ce în ce mai rar întâlniți. De aceea, consider că evenimentele precum Simpozionul național de tineret cu tema ,,Tradiție. Cultură. Spiritualitate”, care promovează aceste valori, sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră, mai ales a tinerilor, pe care se bazează viitorul Comunității noastre. Am rămas cu impresii deosebit de plăcute în urma primei ediții a simpozionului științific, aflând multe lucruri noi despre ceea ce leagă comunitățile noastre și sper ca anul viitor numărul tinerilor participanți să crească, deoarece numai prin cultivarea acestor valori vom putea transmite moștenirea culturală a strămoșilor noștri și generațiilor următoare”.

 

 
  • SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE TINERET
  • 1 SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE TINERET
  • 2 SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE TINERET
 
  «Семья – венок творения Божьего»activitatiПочётные гости в офисе Общины   

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro