Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Săptămâna Culturii Ruse la Universitatea din București

 

În cadrul proiectului universitar „Săptămânile Internaționale ale Universității din București”, cultura rusă a fost omagiată în perioada 16-20 aprilie 2018 printr-o serie de evenimente cultural-educaționale, organizate de către Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, în colabo-rare cu Asociaţia Profesorilor de Limbă şi Literatură Rusă din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), Ambasada Federaţiei Ruse în România, Centrul Rus de Știință și Cultură din București și Asociația Studenților de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS) a Universității din București.

Deschiderea oficială a Săptămânii Culturii Ruse a avut loc, în capitală, pe 16 aprilie 2018, în Sala „Petre Antonescu” a Palatului Facultăţii de Drept, în prezența ministrului-consilier Igor Iniușkin de la Ambasada Federației Ruse în România, a directorului Natalia Mujennikova de la Centrul Rus de Ştiinţă și Cultură din București, a conducerii Universității din București și Facultății de Limbi și Literaturi Străine.

Coordonatoarea evenimentului, prof. univ. dr Axinia Crasovschi, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a subliniat, în deschidere, faptul că „pentru cultura rusă este o mare sărbătoare. Este vorba de o cultură care nu se dezminte, este apreciată indiferent de natura condițiilor politice și a relațiilor diplomatice dintre Rusia și restul lumii. Iar cultura trebuie să rămână cultură”.

Prorectorul Universității din București, conf. univ. dr Sorin Costreie, s-a arătat realmente emoționat de ampla organizare a manifestărilor dedicate culturii ruse în spațiul academic pe care îl reprezintă cu profesionalism și a subliniat, în discursul său, faptul că „vorbim de o cultură impresionantă, cu un impact hotărâtor asupra patrimoniului cultural al lumii. Studenții joacă un rol fundamental de diplomați ai noștri pentru cultura rusă și invers. Vorbim despre o diplomație culturală, pentru că menirea noastră, a celor din cadrul academic, este să creăm punți de comunicare între popoare. Scopul nostru este să hrănim aceste idei de colaborare culturală și diplomatică.”.

Ministrul-consilier de la Ambasada Federației Ruse în România, Igor Iniușkin, a remarcat cu bucurie faptul că „în comunitatea românească a oamenilor de știință și de cultură se păstrează un interes stabil față de cultura, arta, literatura rusă. Legăturile culturale dintre țările noastre au o istorie îndelungată și o tradiție bogată. Noi suntem interesați în păstrarea și dezvoltarea continuă a acestor legături istorice”. Referitor la minoritatea staroveră din țara noastră, ministrul-consilier și-a exprimat admirația pentru faptul că „în prezent, folclorul rușilor lipoveni se prezintă ca o parte integrantă a diversității culturale românești, iar CRLR este o punte de legătură dintre Federația Rusă și România”.

Directorul Centrului Rus de Ştiinţă și Cultură din București, Natalia Mujennikova, și-a exprimat convingerea față de rusofilii prezenți la deschiderea Săptămânii Culturii Ruse în București că „numai împreună vom da un impuls dezvoltării și cunoașterii culturii ruse nu numai în spațiul universitar bucureștean, ci și în facultățile de profil din țară”.

Invitată la eveniment, reprezentantul Muzeului „Serghei Esenin” din satul Konstantinovo (Rusia), Marina Gorojanova, care ocupă și funcția de viceministru al culturii și al turismului în regiunea Reazan’ din Federația Rusă, a ținut să mulțumească organizatorilor și participanților pentru efortul depus pentru a promova cultura rusă în România, invitându-i pe cei prezenți să descopere opera lui Serghei Esenin și să viziteze muzeul-rezervație amplasat pe meleagurile natale ale poetului rus.

Discursurile de deschidere a Săptămânii Culturii Ruse au fost urmate de prelegerea cu titlul Evoluţia relaţiilor româno-sovietice. 1945-1989, susținută de prof. Vasile Buga, cercetător asociat la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului din București.

În încheierea ceremoniei de deschidere de la Facultatea de Drept a Universității din București, studenții Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine au prezentat auditoriului cântece rusești cu acompaniament de chitară și un recital de poezie.

Cei prezenți au putut viziona, de asemenea, o expoziție de documente cu tema „140 de ani de relaţii diplomatice româno-ruse” şi o expoziţie de fotografie cu imagini din Rusia (de la Concursul Național de Fotografie „Cea mai frumoasă țară” al Societății de Geografie din Federația Rusă) şi de obiecte reprezentative pentru tradiția culturală rusă și velikorusă, aparținând arhivei personale a organizatoarei manifestării, prof. univ. dr Axinia Crasovschi.

Momentul de gastronomie rusă de la finalul primei zile le-a oferit invitaților prilejul să deguste câteva dintre bucatele tradiționale rusești.

 

Festivalul de Film „Aripi”

Prima zi a Săptămânii Culturii Ruse a coincis cu deschiderea oficială a Festivalului de Film „Aripi” al țărilor din CSI la Centrul Rus de Știință și Cultură din capitală (Bd. Lascăr Catargiu, nr 50). Festivalul, ajuns la a doua ediție, a reunit participanți din țările membre ale Comunității Statelor Independente: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Kazahstan, dar și invitați din Federația Rusă și România. Asociația ArtViva a prezentat producții cinematografice din Georgia și Estonia.

La Cinemateca Union din capitală, iubitorii literaturii ruse și ai cinematografiei românești au putut viziona filmul „Crimă și pedeapsă”, o ecranizare realizată de regizorul român Ion Gostin după romanul lui F.M. Dostoievski.

 

Masă rotundă

Pe 17 aprilie 2018, în Sala de Consiliu a Facultății de Limbi şi Literaturi Străine (Str. Pitar Moș, nr 7-13) a avut loc Masa rotundă cu titlul Ruşii în spaţiul multietnic din afara Rusiei, care s-a axat pe dezbaterea unor aspecte actuale ale realității românești, precum: multiculturalismul, deschiderea către alte culturi, dar și păstrarea propriilor tradiții, obiceiuri și a reperelor culturale și lingvistice în afara granițelor patriei istorice. Discuțiile au stârnit interesul studenților participanți, invitând la dialog deschis și antrenant, și s-au încheiat cu vizionarea filmului documentar „Eseu despre Patrie”, cu participarea protagoniştilor.

 

„Terci – bucurie-ncerci”

În continuarea programului diversificat al Săptămânii Culturii Ruse al Universității din București, miercuri, pe 18 aprilie a.c., la Centrul Rus de Știință și Cultură din capitală s–a desfășurat master-classul de gastronomie rusă „Terci – bucurie-ncerci”, în cadrul căruia directorul Centrului, Natalia Mujennikova, a destăinuit celor prezenți secretele pregătirii kașei - fiertură pe bază de cereale (hrişcă, fulgi de ovăz etc.) - una dintre cele mai cunoscute mâncăruri tradiţionale rusești.

 

Ziua poeziei ruse

Ziua de 19 aprilie 2018 a fost dedicată poeziei ruse. În Sala de Consiliu a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, scriitoarea şi traducătoarea Passionaria Stoicescu din București a ținut o prelegere privind viaţa şi opera marelui poet, actor, compozitor şi interpret Vladimir Vîsoțki (25 ianuarie 1938 - 25 iulie 1980), împărtășind iubitorilor de poezie rusă atât din vasta sa experință de poetă, cât și din activitatea de traducere a operei artistului rus, activitate care s-a materializat în volumul de poezie „Nerv”, publicat împreună cu regretatul prof. univ. dr Andrei Ivanov, fost redactor-șef al periodicului „Zorile” și președinte al CRLR. Dezbaterile s-au încheiat cu lectura a câtorva versuri reprezentative pentru literatura rusă a secolului XX în limba rusă și în traducerea românească a Passionariei Stoicescu în colaborare cu prof. univ. dr Andrei Ivanov și cu alți profesori universitari de la Catedra de Filologie Rusă și Slavă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine.

În acest an, poetul și actorul Vladimir Vîsoțki va fi omagiat, împreună cu alte trei personalități marcante ale literaturii ruse (Aleksandr Soljenițîn, Feodor Tiutcev și Serghei Mihalkov) la cea de a XI-a ediție a Festivalului Poeziei Ruse (28 iulie – 1 august, Cluj Napoca, jud. Cluj), proiect cultural-educațional organizat de Ministerul Educației Naționale, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și membrii redacției „Zorile”.

Ziua dedicată poeziei ruse de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine s-a încheiat cu recitalul de versuri şi cântece ruseşti Nemuritoarele strune ruseşti (romanţe vechi şi noi, cântece pe versurile şi muzica marilor autori şi barzi ruşi) oferit de invitata specială a Săptămânii Culturii Ruse Vera Inna Kolomeiţeva-Fironti - autoare, compozitoare și interpretă din Moscova, Federația Rusă.

 

Sesiune ştiinţifică

Pe parcursul ultimei zile a Săptămânii Culturii Ruse (20 aprilie 2018), în Sala de Consiliu și la Cabinetul de rusă ale Facultății de Limbi și Literaturi Străine s-a desfășurat, concomitent, pe secțiuni, Sesiunea ştiinţifică cu tema „Cultura rusă: specific şi universal”, organizată de cadrele universitare de la Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al facultății: prof. univ. dr Axinia Crasovschi, prof. univ. dr Octavia Nedelcu, lect. univ. dr Iuliana Timofte, lect. univ. dr Teodora Marta Boboc. Lucrările științifice prezentate, în limbile rusă și română, vor fi publicate în revista științi-fică „Filogie rusă” a facultății, în decursul acestui an.

 

Seara Culturală Rusească

Programul extrem de variat al Săptămânii Culturii Ruse s-a încheiat cu o Seară Culturală Rusească, organizată de Asociația Studenților de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS).

Cu discursuri de felicitare pentru reușita desfășurării manifestărilor dedicate culturii ruse s-au prezentat în fața auditoriului prorectorul Universității din București - Sorin Costreie, președintele CRLR - Silviu Feodor, organizatoarea Săptămânii Culturale Ruse - prof. univ. dr Axinia Crasovschi, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București - Natalia Mujennikova, președintele ASLS - Mihai Lucacs.

Studenți, profesori, invitați, rusofili din spațiul academic, și nu numai, au participat la manifestările culturale de divertisment menite să expună aspecte interesante ale culturii și literaturii ruse într-o cheie atractivă publicului românesc, s-au aventurat în jocuri interactive, numeroase workshopuri pe teme literare, au putut degusta din preparatele tradiționale rusești și s-au bucurat de momentul artistic oferit de ansamblul de dansuri rusești „Goluboe more” al CRL-Constanța și de repertoriul de cântece populare pregătit de studenții rusiști ai facultății.

Autor: Alexandra DUMITRICĂ,

Publicat în „Zorile”, nr. 4/2018

 

 
  Comunități locale - Bordușani, jud. Ialomițaactivitati„Cântecele care ne unesc”  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro