Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Revelionul pe stil vechi

     Pe 15 ianuarie, Comunitatea Rușilor Lipoveni din București a sărbătorit Revelionul pe stil vechi, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, în Sala de Marmură a Casei Presei. În afară de rușii lipoveni din capitală și din alte localități din țară, la eveniment au fost invitați oaspeți și prieteni ai comunității noastre. Printre ei – domnul secretar de stat Amet Aledin, șeful Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României,  reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la București, însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus  în România Mrocek Valery, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, reprezentanți ai minorităților germană și ucraineană, consilierul Patriarhului BOR, jurnaliști.

     Programul cultural al serii a fost bogat și variat. În afară de întâlnirea cu favoriții obișnuiți ai publicului – ansamblurile „Ciubcik‟, „Raduga‟ și Georgiana Chiriță, Comunitatea le-a pregătit celor prezenți o surpriză – concertul ansamblului folcloric din Moscova „Partizan FM‟. Băieții de la „Partizan FM‟ au fost foarte bine primiți și s-au simțit și ei, la rândul lor foarte bine.

     Seara festivă a debutat cu un scurt bilanț al realizărilor Comunității pe anul 2015, prezentat de domnul deputat al CRLR Miron Ignat. Fără îndoială, Comunitatea noastră se poate mândri cu diploma de onoare și medalia jubiliară „70 ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei‟, acordate la sfârșitul anului trecut de președintele Federației Ruse Vladimir Putin, pentru participarea CRLR la manifestările dedicate sărbătoririi a 70 de ani de la Victoria împotriva fascismului.

     Secretarul de stat Amet Aledin, șeful Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României participă întotdeauna cu plăcere la evenimentele organizate de CRLR. În discursul său,  Domnia Sa a subliniat importanța păstrării tradițiilor și a limbii materne de către minoritățile etnice:

     „Este foarte bine să aparții mai multor culturi, pentru că te bucuri cu toți prietenii, de mai multe ori. Ne bucurăm cu prietenii din zona majoritară, cu românii, mă bucur cu conaționalii mei, cei de religie islamică, cu ocazia sărbătorilor noastre, și în același timp mă bucur alături de prietenii mei ruși-lipoveni, care săptămâna trecută și în această săptămână au organizat manifestări dedicate unor sărbători atât de frumoase.

     Faptul că suntem împreună demostrează că în România știm să trăim, demostrează faptul că România, statul român a înțeles ce înseamnă valoarea unei comunități etnice. De altfel, după 1989, noi, membrii comunităților etnice am fost preocupați să ne redescoperim identitatea. A fost lucrul cel mai anevoios, a fost lucrul cel mai important pentru noi, pentru că un om se raportează la propria identitate recurgând la două elemente, identitatea etnică și cea religioasă. Acestea sunt elementele care stau la baza existenței unei națiuni, a unei etnii și fără aceste repere importante o națiune nu există. Mă bucur că membrii comunității dvs. au înțeles lucrul acesta. Văd o preocupare deosebită din partea lor în a-și păstra identitatea, limba maternă reprezintă elementul esențial și e bine să se întâmple lucrul acesta. Fără limba maternă o națiune nu există, piere în istorie. Vă asigur că Departamentul pentru Relații Interetnice se va preocupa în continuare de ceea ce înseamnă imaginea comunităților etnice, oferindu-le tot sprijinul necesar.‟

(Autor: Alexandra Fenoghen, foto: Eduard Stirbu)

 

 
 • Revelionul pe stil vechi
 • 1 Revelionul pe stil vechi
 • 2 Revelionul pe stil vechi
 • 3 Revelionul pe stil vechi
 • 4 Revelionul pe stil vechi
 • 5 Revelionul pe stil vechi
 • 6 Revelionul pe stil vechi
 • 7 Revelionul pe stil vechi
 • 8 Revelionul pe stil vechi
 • 9 Revelionul pe stil vechi
 • 10 Revelionul pe stil vechi
 • 11 Revelionul pe stil vechi
 • 12 Revelionul pe stil vechi
 • 13 Revelionul pe stil vechi
 
  „Partizan FM‟activitatiLa mulți ani 2016!  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro