Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Reuniunea membrilor Consiliului Director

 

Pe 3 mai 2018, a avut loc ședința membrilor Consiliului Director (CD) al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), la sediul central al CRLR din București (str. Dr Rațiu, nr 10). Membrii Consiliului Director au prezentat scurte informări privind activitatea lor pe lunile martie și aprilie a.c. în comunitățile locale ale rușilor lipoveni de care răspund, precum și planurile pentru luna în curs.

Reamintim că imediat după încheierea lucrărilor Conferinței Reprezentanților CRLR din 31 august 2016 de la Năvodari, jud. Constanța,  s-au stabilit dintre membrii Consiliului Director al CRLR persoanele care răspund de sucursalele Comunității, după cum urmează: președintele CRLR Silviu Feodor răspunde de CRL-Tulcea; Filip Niculaev – de Climăuți, Rădăuți, Gura Humorului și Botoșani; Palaghia Radion - de Suceava, Lipoveni, Manolea, Fălticeni; Neculai Feodot - de Târgu Frumos, Brătești, Focuri, Lespezi; deputatul Miron Ignat - de Galați, Brăila și Bordușani; Feodor Chirilă - Carcaliu și București; Ivan Vasile – Ghindărești, Carcaliu, Mahmudia, Constanța, Cernavodă și Mangalia; Vitali Finoghen - Sarichioi, Periprava, Mila 23, Sfiștovca, Sulina; Ignat Ivan - Slava Rusă, Slava Cercheză, Jurilovca, Babadag, Năvodari, 2 Mai; Ioachim Ivanov – Iași, Roman, Piatra Neamț.

Președintele Silviu Feodor al CRLR a evidențiat la ședința din 3 mai a.c., în linii mari, manifestările care vor avea loc în scurt timp, cu referire la Olimpiada națională de religie ortodoxă de rit vechi de la Carcaliu, județul Tulcea, sfințirea sediului CRL-Carcaliu. A subliniat că CRLR va acorda și în viitor o atenție deosebită studiului limbii ruse materne și al religiei ortodoxe de rit vechi și este dispusă să solicite Ministerului Educației Naționale suplimentarea numărului de locuri cu mai mulți olimpici, cu acoperirea de către Comunitate a cheltuielilor privind cazarea și masa pentru acești elevi. De asemenea, se va transmite Ministerului o scrisoare cu rugămintea ca pe viitor olimpiada națională de limbă maternă să nu aibă loc în Săptămâna Mare, cum s-a întâmplat în acest an.

Despre investițiile CRLR în perioada ianuarie - aprilie 2018 au vorbit membrii Comisiei de Investiții a Comunității (Ignat Ivan, Filip Niculaev și Vitali Finoghen) și Valentin Filat, responsabil pe investiții la CRLR, cu referire expresă la planurile urbanistice zonale și de detaliu  pentru sediile comunităților rușilor lipoveni din 2 Mai, jud. Constanța și Sulina, jud. Tulcea. S-a discutat și despre întocmirea documentației necesare construirii viitorului sediu al Comunității Centrale în capitală.

Profesoara Palaghia Radion din Fălticeni, doctor în istorie, a evidențiat activitatea Centrului de Cercetări privind Istoria și Cultura Rușilor Lipoveni din România al CRLR, subliniind faptul că profesorul universitar doctor Leonte Ivanov din Iași a identificat în diverse arhive și biblioteci o serie de documente importante, inedite, privind istoria rușilor lipoveni, care urmează să fie valorificate în publicațiile CRLR și la Centrul de Cercetări privind Istoria și Cultura Rușilor Lipoveni din România.

Președintele Silviu Feodor și redactorul-șef al publicației „Zorile”, Svetlana Moldovan, au transmis membrilor CD un proiect cu mai multe propuneri privind Regulamentul de desfășurare a activităților culturale prin Centrele culturale locale ale rușilor lipoveni. În scurt timp, membrii Consiliului vor prezenta amendamentele lor, iar regulamentul va fi adoptat în Consiliul Director din luna iunie a.c. și transmis comunităților unde există Centre de cultură ale rușilor lipoveni pentru desfășurarea evenimentelor locale.

Reamintim că membrii Consiliului Director, aleși la Conferința Națională a CRLR din septembrie 2016, sunt: Miron Ignat - deputat, Silviu Feodor – președinte, Feodor Chirilă – membru fondator al CRLR, Ioachim Ivanov – președintele CRL-Iași, Palaghia Radion – președintele CRL-Fălticeni, Neculai Feodot – președintele CRL-Târgu Frumos, Svetlana Crăciun – președintele ATRLR, Ivan Vasile – vicepreședintele CRL-Carcaliu, Vitali Cristian Finoghen – președintele CRL-Sarichioi, Filip Niculaev – președintele CRL-Climăuți, Ignat Ivan – președintele CRL-Slava Rusă (președintele CRLR, deputatul din partea Comunității și președintele ATRLR – sunt membri de drept, ceilalți sunt aleși de către delegații Conferinței). Membrii CD fac parte din patru comisii de lucru:

Comisia de cultură, culte și editare carte (Feodor Chirilă – președinte, Ioachim Ivanov, Palaghia Radion - secretar);

Comisia de investiții (Vitali Cristian Finoghen – președinte, Filip Niculaev  - secretar, Ivan Ignat);

Comisia de învățământ și tineret (Neculai Feodot, Feodor Chirilă, Svetlana Crăciun);

Comisia de relații internaționale (Miron Ignat, Ioachim Ivanov, Ivan Vasile).

Următoarea reuniune a membrilor CD va avea loc pe 2 iunie 2018 la Iași, unde se va stabili și programul de desfășurare a activităților viitoare ale CRLR, inclusiv pentru copii și tineret în perioada vacanței școlare de vară. De asemenea, se va dezbate programul Simpozionului național de tineret al CRLR, cu tema „Tradiție, cultură, spiritualitate”, care se va desfășura la Piatra Neamț, jud. Neamț, în perioada 1–3 iulie 2018.

 

Autor: Svetlana MOLDOVAN

Publicat în „Zorile”, nr. 5/2018

 

 

 
  Весенние традиции и обычаи русских-липованactivitatiComunități locale - Bordușani, jud. Ialomița  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro