Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Proiectul „Future Folk”

Alina FARAPON

 

Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaţilor, cu implicarea partenerilor (Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Uniunea Elenă din România, Centrele şi Cluburile pentru UNESCO, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România etc.), proiectul „Future Folk” a fost lansat în data de 20 iunie 2018 la Palatul Parlamentului. Acțiunea a fost organizată de Alumnus Club pentru UNESCO şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Daniela Popescu, președintele Alumnus Club pentru UNESCO, a moderat evenimentul. Invitatul-surpriză a fost actrița Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat, ambasador al Alianţei Civilizaţiilor în România, care a încântat publicul cu un moment de poezie, recitând versuri de Ion Pribeagu.

Au luat cuvântul și reprezentanții partenerilor de proiect, după care a urmat prezentarea costumelor tradiționale ale unor minorități naționale, prezente la eveniment, care au surprins în mod plăcut publicul.

Punctul culminant al evenimentului a fost prezentarea colecției de design vestimentar, semnată de Carmen Emanuela Popa, doctorand în design la Universitatea de Arte din Bucureşti. Colecţia de design vestimentar este un produs cultural original şi avangardist, este ea însăşi o invitaţie la comunicare,  înţelegere şi solidaritate între oameni. Zece tinere modele au defilat în piese vestimentare inspirate din costumele, motivele, simbolurile portului popular românesc și al minorităților naționale. La defilare a participat și reprezentanta Comunității Rușilor Lipoveni din România, Alexandra Cornei, care, prin frumusețea și naturalețea ei, a introdus cu succes spectatorii în atmosfera de poveste a evenimentului.

Proiectul „Future Folk” este adresat, în special, tinerilor şi are ca obiectiv general revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, punând în valoare prin design contemporan o piesă esenţială a acestuia – costumele tradiţionale românești și cele specifice minorităţilor naţionale din toate zonele României.

Pe parcursul evenimentului, au fost proiectate fragmente din reportajele despre „Future Folk” realizate de TVR - Departamentul emisiunilor pentru minorităţi, secţia „Alte Minorităţi”.

Proiectul „Future Folk” se desfăşoară în perioada 1 februarie – 20 septembrie 2018, iar expoziţia itinerantă a colecţiei de design vestimentar va poposi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, după care va ajunge la Tulcea şi Ploieşti.

Diversitatea constituie o resursă inepuizabilă de inovaţie şi creativitate, de progres, într-o societate în care dialogul între etnii şi culturi este real. Acesta pare a fi și mesajul proiectului „Future Folk”.  

 

 

 

 
  • Proiectul „Future Folk”
  • 1 Proiectul „Future Folk”
  • 2 Proiectul „Future Folk”
  • 3 Proiectul „Future Folk”
  • 4 Proiectul „Future Folk”
 
  Почётные гости в офисе Общины activitatiComunitățile locale ale rușilor lipoveni: Jurilovca  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro