Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Olimpiada națională de lb. rusă maternă

     Piatra Neamț, orașul din județul Neamț în care sunt înregistrați 54 de ruși lipoveni (conform ultimului recensământ al populației din 2011), a găzduit anul acesta atât Olimpiada Națională de limbă maternă rusă, cât și Olimpiada Națională de limbă rusă ca limbă modernă. În organizarea competițiilor școlare s-au implicat și tineri voluntari etnici ruși lipoveni din Piatra Neamț.

Olimpiada Națională de limbă maternă rusă

     Aproximativ 50 de elevi ruși lipoveni din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Suceava și Iași au participat în perioada 6-10 aprilie 2015 la Olimpiada națională de limbă maternă rusă, care a avut loc împreună cu cea de limbă croată, ambele organizate de Ministerul Educației și Cercetării prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

     Din Comisia Centrală de examinare din acest an au făcut parte:
● preşedinte: prof. univ. dr Feodor Chirilă din București;
● vicepreședinte: prof. univ. dr Leonte Ivanov de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași;
● membri: prof. gr. I Nadea Casian (inspector ISJ Tulcea); prof. gr. I Tamara Alistarh (Liceul „Grigore Moisil” din Tulcea); prof. gr. I Anfisa Demid (Școala „S.A. Esenin“, Ghindărești, jud. Constanța); prof. gr. I Paraschiva Bădescu (Școala cu cls. I-VIII, Slava Cercheză, jud. Tulcea); prof. gr. I Mihai Chirsanov (Școala Gimnazială „A.S. Pușkin” din Brăila) și prof. gr. II Livia Neculai (Școala Gimnazială din Sarichioi, jud. Tulcea).

     Olimpiada Națională de limbă maternă rusă s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț, iar festivitățile de deschidere și închidere au avut loc în Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din oraș, unde s-au desfășurat și Zilele Culturii Ruse (cu o expoziție de samovare, o expoziție de carte rusă și o seară de film rusesc, cu vizionarea peliculei „Credința”).

     După cele două probe (scris și oral) și înainte de afișarea rezultatelor obținute, elevii au avut parte de o excursie, în cadrul căreia au vizitat oraşul şi împrejurimile, Mănăstirea Neamț, Cetatea Neamţ, mănăstirile din zonă, s-au plimbat cu telegondola.

Laureații Olimpiadei de Limba Maternă Rusă

     În acest an, premiile s-au dat conform mediilor pe care trebuiau să le obţină elevii pentru un anumit premiu sau altul și nu în ordinea mediilor obținute de către elevi, pe clase. Prin urmare, la unele clase nu s-au acordat anumite premii. Evidențiem aici doar premiile I, deci, mediile de peste 9.50 (v. clasamentul pe clase pe pag. 2): la clasa a VII-a pe primul loc s-a clasat Flavian Ivanov de la Colegiul Național „E. Racoviță” din Iași, cu media 9,57; la clasa a IX-a, Eliza Grigore de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea, cu media 9,60; la clasa a X-a, Alexandru Ivan de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea, cu media 9,52. La clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a nu s-a dat premiul I.

     Felicităm laureaţii, dar şi pe toţi participanţii la olimpiada din acest an pentru că, să nu uităm, ei au fost cei mai buni la etapa județeană!

     În afară de diplomele și premiile de la Ministerul Educației și Cercetării, au fost oferite de către Inspectoratul Școlar Județean și 6 premii speciale în bani.

     Din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România, elevii clasați pe primele locuri, inclusiv cei cu mențiuni, au fost recompensați cu cadouri, oferite la festivitatea de închidere a Olimpiadei de către directorul executiv al CRLR, Silviu Feodor, nefiind uitați nici cei care nu au luat premii.

     Toți elevii participanți la etapa națională a Olimpiadei de limba maternă rusă vor fi invitați la Festivalul poeziei ruse, care se va desfășura la Mamaia și Constanța în perioada 30 august – 3 septembrie 2015.

Olimpiada Națională de limbă rusă modernă

      La faza naţională a Olimpiadei de limba rusă modernă, desfăşurată între 6 şi 10 aprilie la Piatra Neamţ, au participat și elevi ruși lipoveni care studiază limba rusă ca limbă modernă.

      În clasamentul pe echipe, Brăila a ocupat locul I la nivel naţional la Olimpiada de limbă rusă modernă.

      Dintre elevii din Brăila prezenți la Olimpiadă, amintim pe Alexandra Chiprian din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”, Doina Cebaniuc din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, Ana Procop din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga “, Ecaterina Ceban din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Alexandru Rotaru din clasa a XI-a de la Colegiul Economic „Ion Ghica” şi Anfisa Lazăr din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

     Elevii din Brăila au fost pregătiți de profesorii: Fedosia Jipa-Rubanov, Maria Ştefan, Mihai Chirsanov și dr Aurel Suvac.

 

 
  • Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 1 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 2 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 3 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 4 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 5 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 6 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
  • 7 Olimpiada națională de lb. rusă maternă
 
  Конференция российских соотечественниковactivitati25 de ani de la înființarea FDGR  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro