Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Olimpiada județeană de limba rusă maternă

Olimpiada județeană de limba rusă maternă

 

 

LA TULCEA

În anul școlar 2016-2017, în județul Tulcea, în centrul atenției minorităților naționale  a stat păstrarea limbii materne prin cultivarea ei. S-a pus mare accent pe formarea personalității elevului prin însușirea valorilor culturii naționale și universale, pe cultivarea sensibilității față de valorile morale, pe descoperirea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești.

Cei mai buni elevi au fost stimulaţi pentru a reprezenta judeţul la olimpiadele şcolare de limbă maternă. Pentru etapa județeană din acest an școlar s-au calificat 93 de elevi de la toate limbile materne care se studiază, conform Planului-Cadru și legislației în vigoare în județul nostru.

 

Etapa județeană a Olimpiadei de Limbi Materne din Tulcea s-a desfășurat anul acesta la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”  pe 5 martie 2017. La limba rusă maternă au fost calificați cei mai mulți elevi pentru această etapă: 60 de elevi ruși lipoveni de la școlile gimnaziale din Carcaliu, „Gh. Banea”- Măcin, Slava Cercheză, Sarichioi, „Nifon Bălășescu” -Tulcea, „Al. Ciucurencu” - Tulcea, de la liceele tulcene (Col. Dobrogean „Spiru Haret”, Col. Tehnic „Henri Coandă”, Col. Economic „Delta Dunării”,  Lic. Teoretic „Grigore Moisil”, Lic. Teoretic „Ion Creangă”). Tot la inițiativa mea, pentru prima dată au participat și elevii din Delta Dunării, de la Liceul Teoretic „Jean Bart” din Sulina, la proba orală a acestei Olimpiade, cu rezultate bune și foarte bune.

Au fost două probe la care au participat cei 60 de elevi ruși lipoveni:

Probă scrisă: 39 de elevi (din clasele VII-XII);

-  Probă orală: 21 de elevi din clasele IV-VI, fiind o etapă premergătoare probei scrise, la inițiativa mea, pentru a fi stimulați și motivați în a îmbrățișa Olimpiada de Limbi materne din Calendarul M.E.N. Acești elevi sunt calificați doar până la nivel județean, fiind premiați. Elevii sunt motivați prin această inițiativă să se pregătească riguros pentru a fi viitori olimpici naționali și internaționali.

Comisia de examinare a fost formată din profesori cu o bogată experiență didactică: președinte - Nadea Casian, inspector școlar județean la IȘJ-Tulcea, Paraschiva Bădescu (Slava Cercheză), Natalia Pavlov (director la Școala Gimnazială Sarichioi), Valentina Măcărău (Tulcea).

Rezultatele au fost comunicate către Direcția Minorități, M.E.N., iar festivitatea de premiere va avea loc în scurt timp la Tulcea. Așteptăm nominalizările, conform Noului Regulament,  pentru etapa națională de la Vaslui, care se va desfășura în perioada 21-25 aprilie 2017.

Mulțumim dlui Inspector Școlar General, prof. Mihai Stroe, care ne-a fost alături. De asemenea, vreau să menționez că la etapa județeană a olimpiadelor de limbă maternă au fost prezenți și președinții comunităților locale ale minorităților naționale tulcene, de la ruși lipoveni – dl Andrian Ampleev.

Nadea CASIAN,

Inspector-școlar IȘJ Tulcea

 

LA FĂLTICENI 

 

În județul Suceava, Olimpiada județeană la limba maternă rusă s-a desfășurat la Fălticeni în ziua de 4 martie 2017. Concursul școlar a fost organizat sub îndrumarea atentă a inspectorului județean de limbi materne, prof. Ilie Sauciuc, de la Inspectoratul Școlar al Judeșului Suceava. Președintele Comisiei de examinare a fost numit prin decizie a ISJ și a fost prof. Gabriela Scutaru, inspector școlar general adjunct, iar rolul de președinte executiv l-a îndeplinit prof. Claudia Suseanu, directorul Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu" din Fălticeni.

Au participat la proba scrisă a acestei  olimpiade 20 de elevi, începând cu clasa a VI-a și până în clasa a XII- a. Subiectele au respectat sugestiile transmise de la Ministerul Educației Naționale și au avut dificultate medie, rezolvarea lor neridicând probleme deosebite.

S-au calificat pentru faza națională a Olimpiadei de limba maternă rusă următorii elevi:

1. Alexa Iustin - cl. a VII- a, Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu" – Fălticeni;

2. Andrian Nina - cl. a X- a, Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu" – Fălticeni;

3. Nechifor Ana-Alexandra - cl. a XI- a, Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu" – Fălticeni;

4. Miftode Paula-Mădălina- cl. a XI- a, Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu"- Fălticeni.

Urăm succes tuturor elevilor!

Prof. Valentina NAZAROV,

Fălticeni

 

 
  • Olimpiada județeană de limba rusă maternă
  • 1 Olimpiada județeană de limba rusă maternă
  • 2 Olimpiada județeană de limba rusă maternă
  • 3 Olimpiada județeană de limba rusă maternă
  • 4 Olimpiada județeană de limba rusă maternă
 
  Tur al Palatului Parlamentului activitatiCabinet de limbă maternă la 2 Mai  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro