Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


O biserică ortodoxă de rit vechi în București

Svetlana MOLDOVAN

 

De peste zece ani, staroverii din capitală se reunesc de sărbători în modestul și neîncăpătorul lăcaș de cult amenajat în incinta sediului central din Bucureşti din sectorul 1 (str. Dr. Raţiu, nr. 10) al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR).

A fost sfinţit pe 15 februarie 2007 de către ÎPS mitropolit Leontie – Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi din România (de Fântâna Albă), împreună cu un sobor de preoţi. ÎPS mitropolit Leontie este și arhiepiscop de București și, pe 4 decembrie 2010, l-a hirotonisit ca preot pentru etnicii ruşi lipoveni din capitală pe părintele Ioan (Bordeanu).

Dar lăcaşul sfânt ortodox de rit vechi din Bucureşti, cu hramul Înălțarea Domnului, este o încăpere fără ferestre și nu poate adăposti toți enoriașii bucureșteni, ținând cont de faptul că tot aici vin și foarte mulți studenți de la diverse facultăți.

Biserica are rolul de a strânge oamenii în jurul ei. Pentru ridicarea unui lăcaș de cult ortodox de rit vechi mult mai mare în capitală a donat un teren regretata Elena Minculescu. Din păcate, ani de zile, din cauza birocrației, nu se știa în ce sector se află acest teren și, prin urmare, unde să fie solicitate autorizațiile de construire.

Lăcaşurile sfinte sunt ridicate de către enoriaşi şi cu sprijinul financiar al tuturor, prin donații, în funcţie de posibilităţile fiecăruia. De strângerea fondurilor necesare construirii bisericii din capitală răspunde părintele paroh Ioan, comitetul religios și enoriașii.

Cei care doresc să ajute parohia ortodoxă de rit vechi „Înălțarea Domnului” din București o pot face și prin intermediul formularului 230 de redistribuire a 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii pe 2017, care se depune la Administrația Financiară până pe 25 mai 2018 (formularul se poate transmite și online). Codul de identificare fiscală a Parohiei ortodoxe de rit vechi „Înălțarea Domnului” din capitală este 12443591, iar contul bancar (IBAN): RO92RNCB0082121071420001.

Pe 14 ianuarie 2018, s-a sfințit locul pentru un lăcaş ortodox de rit vechi în sectorul 5 din capitală pe terenul donat de Elena Minculescu, slujba fiind oficiată de ÎPS mitropolit Leontie, arhiepiscop de Fântâna Albă și de Bucureşti, PS episcop Paisie de Tulcea şi preotul paroh Ioan din Bucureşti.

Primul pas a fost făcut, întru bucuria tuturor – delimitarea locului și piatra de temelie! Urmează multe luni de alergături și muncă intensă, activități de strângere de fonduri. Biserica și Comunitatea pot realiza lucruri mărețe împreună, prin oameni, pentru oameni!

Publicat în „Zorile”, № 1 (302) / 2018

 
 
  Anunț important!activitatiComisia de cultură  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro