Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


La Galați, în prag de sărbătoare

Cu câteva zile înainte de Sărbătoarea Sfintei Învieri, pașii noștri s-au lăsat pierduți în Galațiul valurilor albastre, unde oamenii își duc traiul de zi cu zi mișunând precum furnicile, având în minte pe Creatorul cerului și al pământului, iar în spinare duc sarcinile pe care le au de rezolvat pentru ca biserica să fie vie și veșnică.

Comunitatea de ruși lipoveni de acolo, alcătuită dintr-un braț de oameni voioși, având în suflet postul și rugăciunea, în armonie cu voile lui Dumnezeu, trăiește după rânduielile bisericii. I-am găsit adunați în zi de lucru pe lângă sfântul lăcaș, trebăluind și pregătind biserica ortodoxă de rit vechi pentru sărbătoarea care se apropia, Învierea Domnului.

Acești oameni frumoși au o poveste izvorâtă din suflet, iar astăzi am ales să vă prezentăm pe câțiva dintre ei.

 

Meșterul Leonte CUȚOV

Cel care ne-a expus o tehnică de lucru nouă pentru noi, tinichigeria artizanală, un fel de artă care împletește cu minuțiozitate bucățile de tablă de inox, tratată cu nitrat de titaniu, pentru a da naștere unor cupole desăvârșite, adevărate bijuterii, în stil rusesc, este meșterul Leonte Cuțov. Cred că este unic în țară, iar meseria moștenită de la tatăl său este pe cale de dispariție, pentru că niciunul dintre copii nu a vrut să îmbrățișeze această artă a frumosului.

Leonte Cuțov, membru al Comunității rușilor lipoveni din Galați, este orginar din comunitatea staroverilor din localitatea deltaică Chilia Veche din județul Tulcea.

În Galați, acesta prelucrează tabla de inox, în forme unice, care prind contur pe cupolele bisericilor. Meseria a învățat-o de la tatăl domniei sale, încă din copilărie, la care a adăugat har și credință, răbdare și pasiune, dând viață unor lucrări impozante.

Meșterul Leonte Cuțov făurește în atelierul său aghiazmatare și cruci din inox. A realizat cupolele de pe sfânta biserică ortodoxă de rit vechi cu hramul Sfântul Nicolae din Galați. Mâinile dibace au lucrat neîncetat, în timp ce mintea a coborât în suflet, dând naștere unor minunății unice în țară, cupolele care indică spațiul unei biserici frumoase nu doar la exterior, ci și în cadrul comunității, știut fiind că biserica este trupul comunității, iar Hristos - capul acesteia.

 

CRL-Galați

Un alt starover cu care am dialogat, deschizându-și sufletul pentru noi, a fost Pentelei Achinfiev, președinte din anul 2014 al comunității rușilor lipoveni din orașul de pe malul Dunării. De asemenea, alături de noi a fost și Vasile Danilov, vicepreședinte al CRL-Galați. Pentru toți auditorii Radio Iași, în special ai emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni (difuzată în fiecare miercuri, între 2030 și 2100, toate frecvențele Radio România Iași – 90,8 FM; 94,5 FM; 96,3 FM și 1053 AM), aceștia au transmis un salut, un gând, o urare cu prilejul sărbătorilor pascale. Cei doi reprezentanți ai rușilor lipoveni ne-au prezentat câteva aspecte din viața comunității.

Președintele Pentelei Achinfiev ne-a vorbit despre viața spirituală a comunității rușilor lipoveni din Galați, în centrul căreia se află păstorul de suflete, deschizătorul ușilor către cer, preotul comunității, veriga salvatoare a creștinilor, modelul lui Hristos, al Păstorului care-și conduce turma, accentuând importanța preotului în viața comunității, amintind despre relația bună a preotului paroh Feodor (Trefil) cu cei peste 450 de enoriași.

Pe 27 septembrie 2014, a fost reactivată activitatea comunității locale din Galați. La Adunarea generală a fost ales atunci, ca președinte al CRL-Galați, Pentelei Achinfiev, ceilalți membri ai comitetului de conducere fiind: Vasile Danilov - vicepreședinte, Pelagheia Duță - secretar, Maria Suvarov - casier, și 16 membri. Președintele ATRLR-Galați este Ana Buhaev, membru de drept al Comitetului local al CRL-Galați.

De la președintele Pentelei Achinfiev am aflat că hramul Sf. Nicolae de vară al bisericii ortodoxe de rit vechi din Galați este prăznuit pe 22 mai și, în acest an, comunitatea locală va marca jubileul de 150 de ani de la construcția acestui lăcaș de cult ortodox. Până la marea sărbătoare, se renovează de zor iconostasul și se pavează curtea, cu implicarea tuturor enoriașilor.

Liderii comunității gălățene și-au îndreaptat gândurile asupra membrilor acesteia, transmițându-le gândul bun manifestat în urări calde și pline de înțelepciune cu prilejul Sfintelor sărbători ale Paștelui.

Dorim și noi comunității ca Dumnezeu să le împlinească visul și să rânduiască zidirea și a unui sediu al CRL, un centru cultural rus, pentru o desfășurare mai bună a activităților laice. Deocamdată, lăcașul de cult transmite comunității toate energiile pozitive, ca aceasta să cunoască bucuria și dragostea întru Hristos.

 

Dumitru ȘERBAN

Radio România Iași,

Emisiunea „Comunități Etnice/Ruși Lipoveni”

Publicat în „Zorile”, nr. 4/2018

 

 

 

 
  Mila 23, satul de pe apăactivitatiGânduri despre tihnă pe pământul Slavei  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro