Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Concluzii și planuri de viitor

     Există obiceiul ca la început de an să facem bilanțul anului care a trecut și să stabilim planurile pentru viitor. Datorită preocupării deosebite a preşedintelui şi deputatului Comunităţii, Miron Ignat, a eforturilor conducerii Comunităţii centrale, a comunităţilor locale şi a tuturor membrilor săi, pentru CRLR 2015 a fost un an bogat în evenimente și manifestări interesante, al căror scop principal a fost, desigur, păstrarea și promovarea valorilor noastre culturale, lingvistice și spirituale. Pentru membrii Comunității noastre, directorul CRLR Silviu Feodor prezintă un scurt bilanț al anului trecut și  punctează principalele manifestări planificate pentru anul 2016.

     „2015 a fost un an bogat, cu numeroase manifestări importante, pe care le-am organizat atât singuri, cât și cu sprijinul Ambasadei Ruse la București, al Centrului Rus de Știință și Cultură, al Școlii Ruse și al altor organizații. Cele mai importante au fost, probabil, activitățile dedicate sărbătoririi a 70 de ani de la victoria împotriva fascismului. Pentru participarea activă la aceste manifestări, Comunitatea noastră a fost recompensată cu medalia și diploma de onoare „70 de ani de la Victorie‟,  oferită de președintele Federației Ruse Vladimir Putin.

     În 2015 una din manifestările noastre cele mai importante a fost sărbătorirea jubileului de 25 de ani al CRLR. Am marcat această aniversare rotundă împreună cu prietenii Comunităţii, cu reprezentanţii comunităţiloe locale, în prezenţa unor oaspeţi de seamă din Rusia – directorul fundaţiei „Russkij Mir” şi directorul organizaţiei „Dom sootecestvennika” din Moscova, Aleksandr Lebedev.

     Anul trecut „Festivalul Poeziei Ruse‟ s-a desfășurat la Constanța și a reprezentat o adevărată sărbătoare a limbii ruse, pentru care vreau să-i felicit încă o dată pe profesori și pe toți copiii care s-au străduit atât de mult și au reușit să fie la înălțime.

     Cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la nașterea lui Andrei Rubliov, în satul Manolea s-a organizat un atelier de iconografie, la care au participat 25 de copii. De asemenea, în 2015 am sărbătorit 1000 de ani de la moartea cneazului Vladimir și am legat de această aniversare rotundă a doua ediție a „Festivalului de cântări religioase‟, organizat la Brăila.

     Consider că pentru copiii și tinerii noștri este foarte important să viziteze Rusia, pentru că întâlnirea cu patria istorică ne încarcă întotdeauna cu energie pozitivă. Copiii care se întorc din Rusia, din taberele organizate în cadrul programului „Zdravstvui, Rossia!‟ al Ministerului Rus de Externe, sunt foarte dornici să învețe limba rusă.

     Ca în fiecare an, în 2015 Ministerul Educației a organizat Olimpiada școlară de limba rusă maternă, care s-a desfășurat la Piatra Neamț. Ne bucură faptul că nivelul cunoașterii limbii ruse de către copiii noștri se îmbunătățește cu fiecare an.

     Pe 12 iunie am serbat „Ziua Rusiei‟ la Roman, unde au fost invitați copiii din Târgu Frumos, Brătești și Manolea care au susținut un concert foarte frumos.

     La sfârșitul anului trecut la „Palatul Parlamentului‟ am serbat jubileul de 25 de ani al ziarului „Zorile‟. Cu această ocazie am avut deosebita onoare a vizitei unui oaspete de seamă din Rusia, este vorba de speakerul Dumei de Stat, Serghei Narîșkin.

     Anul trecut au apărut două cărți importante pentru Comunitatea noastră, „Rușii lipoveni în studii și documente‟ a profesorului Leonte Ivanov și cartea lui Pavel Tudose „Rușii lipoveni din România, istorie și actualitate‟.

     2016 promite să fie un an la fel de bogat în evenimente. La începutul anului am avut o primă manifestare de amploare, Revelionul pe stil vechi la Casa Presei. Au venit oaspeți de seamă, secretari de stat, reprezentanți ai Ambasadelor Federației Ruse și Republicii Belarus la București, jurnaliști, reprezentanți ai comunităților ucraineană și germană, consilierul Patriarhului BOR.

     Următoarea acțiune va avea loc în curând și va fi dedicată aniversării a 26 de ani de la constituirea CRLR, iar pe 19 februarie vom celebra „Ziua apărătorului Patriei‟. Vor fi invitați reprezentanți ai Ambasadei Ruse, care le vor vorbi tinerilor despre semnificația acestei zile.

     La începutul lunii martie ne bucurăm de „Maslenița‟ – Săptămâna Brânzei - la Brăila, o acțiune la care vor participa ansamblurile noastre și oaspeți din Rusia.

     În aprilie sunt prevăzute două mese rotunde pe teme de spiritualitate. În prima săptămână din Postul Mare vom discuta la Jurilovca despre cinstirea sfintelor icoane, iar în a treia săptămână de post, la Climăuți, vom aborda tema cinstirii Sfintei Cruci.

     După Paști, pe 24 mai, serbăm „Ziua scrierii și culturii slave‟, apoi ne pregătim pentru următoarea ediție a „Festivalului Poeziei Ruse‟, la Tulcea , între 3 și 6 iunie. Anul acesta festivalul este dedicat poeților Anna Ahmatova, Agnia Barto și Nikolai Rubțov.

     Pentru la vară, împreună cu reprezentanții Forumului German din România pregătim o manifestare dedicată fluviului Dunărea. Prietenii noștri germani vor cunoaște Delta, vor veni în contact cu tradițiile și cultura noastră, păstrate de sute de ani pe acele meleaguri.

     În acest an CRLR doreşte să organizeze o serie de acţiuni împreună cu Mitropolia noastră, cu sprijinul spiritual al Preasfinţiei Sale Mitropolitul Leonti. Vom organiza atelierul de iconografie în localitatea Brăteşti, judeţul Iaşi şi acesta îi va fi dedicat chipului Maicii Domnului în icoane. Şcoala de vară pentru studiul cântării la unison după vechiul sistem muzical, păstrat de ruşii-lipoveni de sute de ani va avea loc la Brăila, iar „Festivalul cântărilor religioase‟ se va desfășura la Piatra Neamț și-i va fi dedicat icoanei Maicii Domnului „Odighitria‟ din Smolensk.

     Cu sprijinul Mitropoliei din Moscova dorim să organizăm și o școală de vară pentru interpretarea textelor sacre şi studiul gramaticii limbii slavone, limba noastră de cult, a cărei importanță pentru noi este covârșitoare.

     În 2016 se împlinesc 170 de ani de la recunoaşterea Mitropolitului Ambrosie de către împăratul austro-ungar Iosif al II-lea şi 70 de ani de la recunoaşterea oficială a Bisercii noastre de către statul român, în persoana regelui Mihai I, în septembrie 1946. Aceste date importante pentru noi vor fi de asemenea marcate în mod corespunzător.

     Pentru că acordăm o importanță aparte studiului limbii ruse, la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie la Constanța vom organiza o manifestare dedicată limbii ruse în România, la care vor participa profesorii de limba rusă și copiii care studiază limba rusă.‟

(Autor: Alexandra Fenoghen, foto: CRLR)

 
  Cinste eroilor!activitatiZiua Comunității Rușilor Lipoveni din România  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro