Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Comisia pentru învățământ și tineret

Svetlana MOLDOVAN

Prima reuniune din acest an a membrilor Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale (CMN) din cadrul Guvernului României s-a desfășurat pe 7 februarie la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din România din Bucureşti (sector 1, str. Dr Raţiu, nr.10).

Președintele Silviu Feodor al CRLR a prezentat participanților activitățile Comunității, axându-se pe cele pentru tineret, proiectele pe linie de învățământ, manifestările culturale și științifice în limba maternă.

Departamentul guvernamental pentru Relaţii Interetnice (DRI), reprezentat la ședință de dna subsecretar de stat Christiane Gertrud Cosmatu de la Forumul Democrat al Germanilor din România, încurajează folosirea limbii materne în toate domeniile, subliniind de fiecare dată eforturile tuturor celor care, prin activităţile pe care le desfăşoară, promovează limba maternă şi dialogul intercultural.

Ziua internațională a limbii materne este o sărbătoare marcată pe 21 februarie în vederea promovării diversității lingvistice și culturale, multilingvismului (a fost anunțată de UNESCO pentru prima oară în 1999 și recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor). Rușii lipoveni din România marchează Ziua limbii ruse materne pe 12 februarie, chiar de Ziua CRLR.

La această ședință de la sediul CRLR a fost aleasă și noua componență a comitetului de conducere. Președinția Comisiei pentru învățământ și tineret a CMN în acest an i-a revenit dnei Vildan Bormambet, de la Uniunea Democrată Turcă din România, funcția de vicepreședinte o deține dna Elvira Codrea, de la Uniunea Ucrainenilor din România, iar cea de secretar – dna Svetlana Moldovan, redactor-șef al publicației „Zorile”, care răspunde și de aspectele privind învățământul în cadrul Comunității. La aceste ședințe lunare participă câte un reprezentant din partea tuturor organizațiilor ale minorităților naționale din România, CRLR fiind reprezentată de S. Moldovan.

A fost schițat, în linii mari, planul de activități pe 2018 al Comisiei pentru învățământ și tineret, urmând ca pe 21 februarie 2018 să se desfășoare un prim eveniment, cu implicarea Comisiei, dedicat limbii materne chiar la Liceul „Dante Alighieri” din București.

 

Publicat în „Zorile”, № 2 (303) / 2018

 

 
  Comisia de culturăactivitati„Dialog între generații”  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro