Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Comisia de cultură

Pe 8 februarie a.c., Asociația Italienilor din România RO.AS.IT a găzduit prima ședință de lucru a Comisiei de cultură, culte și mass-media a Consiliului Minorităților Naționale la CASA D’ITALIA din București. În deschiderea ședinței au luat cuvântul: dna Ioana Grosaru - președintele Asociației RO.AS.IT, dl Amet Aledin - subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), dna Christiane Gertrud Cosmatu – subsecretar de stat la DRI și dna Liliana Bărbulescu, șef-serviciu DRI. Primul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea noii conduceri a Comisiei. În unanimitate de voturi, au fost realese: în funcția de președinte - dna Serin Turkoglu, vicepreședinte - dna Ioana Grosaru, secretar – dra Svetlana Crăciun, referent pe probleme de cultură la CRLR.

A fost stabilit calendarul de lucru pentru anul 2018, urmând ca ședințele de lucru ale Comisiei să se desfășoare în București sau în teritoriu, în cadrul unor evenimente și manifestări ale organizațiilor minorităților naționale din România. Astfel, pentru luna februarie, Uniunea Elenă și Asociația Italienilor invită membrii comisiei la Carnaval. În luna martie, Uniunea Ucrainenilor îl va celebra pe poetul Taras Șevcenko, membrii Comisiei fiind invitați la manifestarea culturală omagială. Luna aprilie va reuni comisia la sediul DRI, iar în luna mai Federația Comunităților Evreiești organizează la Suceava prima ediție a Festivalului „Ziua limbii și teatrului idiș”. Pentru luna iunie, Serin Turkoglu invită membrii Comisiei la Constanța, unde se va celebra „Ziua limbii turce”, iar în luna iulie sedința se va desfășura la București. Luna august va fi dedicată Festivalului Intercultural ProEtnica din Sighișoara. În luna septembrie, Uniunea Elenă organizează la Ploiești „Alfabetul Conviețuirii”, iar Asociația Italienilor va desfășura Festivalul „Confluențe” la Iași. În luna noiembrie se dorește organizarea unui periplu prin istoria locurilor și a teritoriilor românești până la Alba Iulia, simbolul Unirii și al recunoașterii durabile, pe plan internațional, a unirii teritoriilor românești, iar luna decembrie va fi dedicată aniversării Zilei Minorităților Naționale, cu propunerea organizării unei ample manifestări la Palatul Cotroceni din București în Anul Centenarului Marii Uniri.

Ședința Comisiei de cultură, culte și mass-media a Consiliului Minorităților Naționale s-a încheiat cu prezentarea Programului Național „Cantus Mundi” de către Alexandra Bogdan - consultant artistic al Programului, fiind lansată invitația celorlalte organizații să realizeze parteneriate de colaborare, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România fiind singura organizație a minorităților naționale partener în Proiect încă din anul 2015 prin grupul „Belka-Strelka”, format din elevi ruși lipoveni care studiază limba rusă maternă la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București.

 

Publicat în „Zorile”, № 2 (303) / 2018

 
 
  O biserică ortodoxă de rit vechi în BucureștiactivitatiComisia pentru învățământ și tineret  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro