Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Cinste inițiatorilor pentru constituirea CRLR

     Pe 17 ianuarie 2015, la lăcașul ortodox rus de rit vechi din București, de la sediul central al CRLR, s-a defășurat, la inițiativa conducerii Сomunității, o liturghie pentru sănătatea membrilor fondatori ai CRLR și pomenirea celor trecuți în neființă.

     La slujba religioasă, oficiată de preotul Ioan din București, au participat circa 50 de ruși lipoveni – familii cu copii, tineri și vârstnici. Dintre membrii fondatori au fost prezenți: prof. univ. dr Feodor Chirilă, Ivan Popov, Petre Mocenco.

     Personal, am fost plăcut impresionat de prezența și participarea activă a tinerilor, atât la citirea în limba slavonă a cărților sfinte, cât și la corul care a acompaniat desfășurarea liturghiei. Însuși directorul executiv al CRLR, Silviu Feodor, a cântat și a citit din cartea „Apostol”, care cuprinde epistolele apostolilor, propovăduitorii învățăturilor lui Isus Hristos.

     După 25 de ani de la înființare, și fondatorii CRLR pot fi considerați niște „apostoli” ai promovării în rândul rușilor lipoveni a sărbătorilor religioase, manifestărilor cultural-artistice, tradițiilor strămoșești, simpozioanelor naționale și internaționale etc. Sunt convins că în viitor membrii fondatori ai Comunității vor fi trecuți în cartea de aur a CRLR.

     După terminarea liturghiei, Silviu Feodor a mulțumit, în numele conducerii CRLR, membrilor fondatori prezenți pentru aportul adus în promovarea valorilor starovere în cei 25 de ani de existență a organizației, dăruind fiecăruia câte un buchet de flori.

     Preotul Ioan a urat multă sănătate celor prezenți care s-au îngrijit, pe lângă chestiunile sociale, economice și culturale, și de partea duhovnicească a credincio-șilor ortodocși de rit vechi.

    În cuvântarea sa, prof. univ. dr Feodor Chirilă a mulțumit preotului Ioan, precum și celorlalți organizatori ai liturghiei și și-a exprimat nădejdea ca și pe viitor aceștia să fie membri activi ai Comunității și să participe cât mai des la manifestările organizate de conducerea CRLR. Domnia sa a subliniat faptul că trupul și sufletul alcătuiesc un tot unitar, fără de care nu poate exista comunitatea rușilor lipoveni.

     De asemenea, acesta a adăugat că nădăjduiește ca fiecare membru al Comunității centrale să aducă un aport la ridicarea unei biserici propriu-zise în jurul căreia să se adune cât mai mulți staroveri în București, dat fiind faptul că biserica a fost și va rămâne pentru rușii lipoveni edificiul spiritual cel mai important.

     La terminarea liturghiei, cei prezenți au răspuns invitației directorului executiv Silviu Feodor de a asista la o mică masă festivă. Cei care au luat cuvântul (Silviu Feodor, Feodor Chirilă, Ivan Popov, Petre Mocenco, Passionaria Stoicescu, Alexandr Varona și subsemnatul) au subliniat importanța acestor întâlniri pentru rușii lipoveni.

     Consider că directorul executiv al CRLR Silviu Feodor a fost la înălțimea așteptărilor participanților, dovedind un spirit organizatoric deosebit, care s-a concretizat în buna desfășurare a acestui eveniment, dedicat membrilor fondatori ai Comunității Rușilor Lipoveni din România.

(autor: Mihai Pocorschi, „Zorile” Nr. 1 (266)/2015)

 
  • Cinste inițiatorilor pentru constituirea CRLR
  • 1 Cinste inițiatorilor pentru constituirea CRLR
 
  Urări cu ocazia jubileului de 25 de aniactivitatiLa mulți ani 2015!!!  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro