Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Adunarea generală a ATRLR

Anul acesta, Bucureștiul a fost gazda Adunării Generale (Conferinței Reprezentanților) a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR), eveniment care s-a desfășurat în perioada 13-15 ianuarie 2018 și la care au participat delegați din 22 de comunități locale ale rușilor lipoveni.

Programul manifestării a cuprins mai multe evenimente: lucrările Adunării Generale și alegerea noilor organe de conducere ale ATRLR (președintele și Consiliul Director al Asociației); participarea la slujba religioasă dedicată Sf. Vasile cel Mare din prima zi a Anului Nou pe stil vechi la biserica ortodoxă de rit vechi cu hramul „Înălțarea Domnului” din București; participarea la evenimentul cultural-artistic dedicat împlinirii a 28 de ani de la constituirea Comunității Rușilor Lipoveni din România, organizat de către CRLR.

În sala de conferințe „George Enescu” a hotelului Ibis din capitală, 45 de tineri entuziaști s-au reunit pe 13 ianuarie a.c. pentru a asculta Darea de seamă asupra activității președintelui ATRLR Svetlana Crăciun și a Consiliului Director. Reamintim că, în urma alegerilor din noiembrie 2015, care au avut loc la sediul CRL-Brăila, din componența Consiliului Director au făcut parte până în noiembrie 2017: vicepreședintele Alina Fedot din Sarichioi, secretarul general Valentin Filat din Ghindărești, Tania Echimov din Târgu Frumos și Sofia Niculaev din Climăuți.

În deschiderea lucrărilor de anul acesta, au luat cuvântul președintele Silviu Feodor al CRLR și redactorul-șef al revistei „Kitej-grad” și membru al Consiliului Director al CRLR, prof. Palaghia Radion. Domniile lor au felicitat tinerii pentru implicarea în acțiunile organizate de către CRLR și le-au urat succes în activitățile pe care le planifică pentru următoarea perioadă. Președintele Silviu Feodor a apreciat activitatea Svetlanei Crăciun ca fiind una dinamică și pozitivă și a asigurat auditoriul de sprijinul CRLR oferit tinerilor în viitoarele proiecte. Domnia sa a subliniat importanța unor evenimente consacrate ale CRLR, precum Festivalul Poeziei Ruse și Festivalul de cântări religioase și stihuri duhovnicești, menite să consolideze în rândul tinerei generații pilonii principali ai identității rușilor lipoveni, așa cum sunt limba maternă și religia.

După prezentarea Dării de seamă, s-au dizolvat structurile de conducere ale ATRLR și s-au constituit comisiile necesare bunei desfășurări a Adunării Generale. Astfel, din prezidiul Adunării au făcut parte: Svetlana Crăciun din București, Alina Farapon din Cernica, Mihăiță Damian și Valentin Filat din Ghindărești și Tomiță Ivanov din Iași. Din Comisia de redactare a procesului-verbal al ședinței, au făcut parte: Alexandra Marcov din Slava Cercheză, Cătălina Ruticov din Constanța și Oana Demidov din Tulcea. În urma validării reprezentanților, 35 de persoane au fost admise ca delegați cu drept de vot. Aceștia au fost informați cu privire la prevederile Regulamentului de organizare și funcționare al ATRLR, astfel încât Adunarea Generală să se desfășoare transparent.

Întrucât unicul candidat la șefia ATRLR a fost Svetlana Crăciun, aceasta și-a prezentat platforma-program și principalele direcții ale Asociației pentru mandatul 2018-2020. În urma exprimării votului, președintele ATRLR, votat în unanimitate, este Svetlana Crăciun. Ea urmează să-și continue activitatea alături de cei patru membri ai Consiliului Director: vicepreședintele Valentin Filat din Ghindărești, secretarul Alina Farapon din Cernica, membri - Irina Niculaev din Climăuți și Claudia Euteiov din Rădăuți, jud. Suceava. Membri supleanți au fost alese Alina Fedot din Sarichioi și Cătălina Ruticov din Constanța. Nefiind interpelări la punctul Diverse, tinerii au încheiat lucrările Adunării Generale a ATRLR cu un moment de socializare în care fiecare s-a prezentat și a împărtășit din propriile experiențe și aspirații.

 

IMPRESII

 

I-am rugat pe colegii mei din Consiliul Director al ATRLR să ne împărtășească din viziunea lor asupra celor întâmplate, precum și așteptările pe care le au în următorul mandat. Redăm, mai jos, impresiile lor:

● Svetlana Crăciun, președintele ATRLR: „Începem anul cu forțe proaspete, energie, optimism și cu un nou comitet organizatoric al ATRLR. Așa cum într-o orchestră fiecare muzician își interpretează individual propria arie muzicală, iar sincronizarea tuturor partiturilor redau compoziția muzicală spre deliciul publicului, așa și tinerii Valentin, Alina, Irina, Claudia, Alina și Cătălina își vor oferi competențele, bogata creativitate, experiența profesională și entuziasmul pentru ca împreună să îndeplinim scopurile și obiectivele stabilite pentru anul 2018. Activitatea Asociației va fi axată pe următorii piloni: „Tradiție și folclor”, „Limba maternă”, „Activități sportive”, „Formare profesională”, „Social și umanitar” și vom tinde spre performanță, vom întreprinde și vom finaliza proiecte inedite și vom întări și mai mult rândurile tinerilor ruși lipoveni. Sperăm ca activitatea pe care ATRLR își propune să o desfășoare în anul 2018 să dezvolte armonios Comunitatea noastră”;

● Alina Farapon, secretar al ATRLR: Adunarea Generală a tinerilor ruși lipoveni din anul acesta a fost prima la care am participat. A fost o reuniune specială pentru că anul acesta au avut loc și alegerile noului Consiliu Director al ATRLR. Faptul că eu am fost aleasă să fac parte din Consiliu îmi stârnește multe sentimente și gânduri pozitive. Sunt entuziasmată de această nouă și plăcută responsabilitate.

Dorința de a colabora cu tinerii din rândul etniei noastre mă face foarte nerăbdătoare și deschisă la tot ce e nou. Faptul că voi colabora cu oameni încă necunoscuți mie este deja o realizare. Doresc ca acest an să fie plin de proiecte frumoase și folositoare pentru tinerii noștri. Întregii echipe îi urez succes în realizarea proiectelor propuse pentru acest an!”;

● Irina Niculaev, Climăuți, jud. Suceava: „Un început plin de speranță. Deși am mai spus că nu sunt o fană a schimbărilor, trebuie să recunosc faptul că începuturile au un farmec aparte. În orice început există speranță. Speranța că acel ceva nou, acel debut, se va ridica la înălțimea așteptărilor noastre și ne va surprinde plăcut. Un nou proiect alături de oameni dragi și frumoși, alături de care nu ne rămâne decât să schițăm planul de bătaie și să ne mobilizăm toate forțele pentru împlinirea acestuia. Suntem tineri cu inițiativă, iar, atunci când pășim înainte, nu mai căutăm drumul spre retragere. Ambițioși, plini de curaj și cu multă dorință de implicare, cu pași mici, dar siguri, am încredere că obiectivele noii echipe vor prinde contur. Să fie un an plin, cu oameni buni și realizări frumoase!”;

● Claudia Euteiov, Rădăuți, jud. Suceava: „Niciodată nu am reușit să mă definesc, să spun cum și cine sunt. Pur și simplu, știu că îmi plac poveștile frumoase, oamenii creativi și istoria. Consiliul Director este acel loc unde toate acestea există și se întâmplă. Sunt mândră că fac parte din această echipă și nădăjduiesc că voi reuși să am o colaborare frumoasă, istorii interesante și proiecte valoroase. Cred cu tărie că, fără implicare și multă muncă, nu se poate realiza ceva bun și calitativ. Important este să învățăm să-i ascultăm pe tineri, să-i ajutăm, să ne străduim să facem ceea ce ține de noi și abia atunci ne vom îndeplini țelul. Succes tuturor colegilor mei, din toate asociațiile locale ale tinerilor ruși lipoveni”.

În loc de concluzii, felicit toți membrii asociațiilor de tineret pentru munca pe care aceștia o depun pe plan local. De asemenea, transmit mulțumiri delegaților pentru votul lor de încredere pe care ni l-au acordat. Este o mare responsabilitate și sperăm că ne vom ridica la nivelul așteptărilor. Succes tuturor!

 

 
  „Dialog între generații”activitati28 de ani de la reuniunea Comitetului de inițiativă al CRLR  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro