Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


28 de ani de la reuniunea Comitetului de inițiativă al CRLR

Pe 14 ianuarie 2018, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a celebrat, împreună cu oaspeți de seamă, prieteni și colaboratori, aniversarea a 28 de ani de la reuniunea membrilor Comitetului de inițiativă privind înființarea organizației etnice (14 ianuarie 1990), sub denumirea Comunitatea Lipovenilor din România.

Din Comitetul de inițiativă privind înființarea CRLR au făcut parte opt membri: juristul Echim Andrei, prof. univ. dr Andrei Ivanov, prof. univ. dr Feodor Chirilă, biologul Feodor Petuhov, jurnalistul Petre Mocenco, conf. univ. dr Feodot Nicolae, col. (r) Ion Popov, gen. (r) Macsim Ivanov.

CRLR  a fost recunoscută ca persoană juridică, în temeiul art. 32 din Decretul 31/1954 şi a art. 84, precum şi următoarelor din Legea privind persoanele juridice din 06.02.1924, prin sentința civilă nr. 181 a Judecătoriei Sectorului 1 din București, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, pe 12 februarie 1990. Ulterior, această dată a fost declarată oficial Ziua CRLR și Ziua limbii ruse materne în România.

Pentru ca CRLR să fie recunoscută ca persoană juridică conform legislației în vigoare la vremea respectivă, celor opt membri din Comitetul de inițiativă li s-au alăturat alți 13 membri fondatori ai organizației etnice a rușilor lipoveni: Grigore ȘtefanMihai IvanovLeon ChirilăErofei IvanovPetre ȘtefanGheorghe PolicarpAndronic BobrescuSava CondratSimion PetrovSerghei LipalitPavel SmirnovIvan Lipalit și Petre Savele.

Evenimentul din 14 ianuarie a.c., intrat în tradiția manifestărilor cultural-artistice ale CRLR din ultimii ani,  a avut loc la Sala de Marmură a Casei Presei din București și a coincis cu alte două sărbători dragi rușilor lipoveni: Sf. Vasile cel Mare și Anul nou după calendarul iulian.

Printre invitații și oaspeții de onoare care s-au adresat conducerii CRLR și membrilor acesteia cu urări și cuvinte de apreciere s-au numărat: ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federației Ruse în România ES Valerii Kuzmin,ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Belarus în România ES Andrei Grinkevici, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) al Guvernului României Amet Aledin, inspectorul Livia Neculai - expert MEN, reprezentanți ai ambasadei ruse și ai Școlii Ruse de pe lângă Ambasada Federației Ruse în România, președinți ai comunităților locale ale rușilor lipoveni, profesori de limba rusă maternă, reprezentanți mass-media.

Programul cultural-artistic al serii festive a fost susținut de artiști apreciați și îndrăgiți de către membrii și prietenii CRLR: Radu Captari din București, Georgiana Maria Chiriță din Jurilovca,  Rodica Rodion din Constanța, Antonina Lăcătuș din Mangalia, Sofia Feodor din București, Joe Bat din București, membrii ansamblurilor folclorice ale rușilor lipoveni din București („Ciubcik”), din Constanța („Goluboe more”) și grupul „Belka-Strelka”, alcătuit din elevi ruși lipoveni din București care învață limba rusă maternă la școală.

 

(A.D.)

 

 
  Adunarea generală a ATRLRactivitatiТри праздника отметили в Бухаресте  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro