Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


„Ziua Rusiei - la Muzeul Satului”

Centrul Rus de Știință și Cultură din București a organizat, împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din capitală, evenimentul „Ziua Rusiei - la Muzeul Satului” cu o serie de manifestări cultural-artistice în data de 9 iunie 2018. La festivitatea de deschidere au fost prezenți: directorul general al muzeului - Paulina Popoiu, ES Valery Kuzmin – ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în România, consilierul Cătălin Grosu de la Ministerul Culturii din România, reprezentanta companiei TMK - Olga Kolomeets, șeful serviciilor de proiecte vizuale din cadrul Direcției „Informații foto” a agenției de știri „Rossya Segodnya” - Oksana Oleinik și directorul Centrului Rus de Ştiință şi Cultură din capitală - Natalia Muzhennikova.

După deschiderea oficială, pe scenă a urcat ansamblul „Rossia” din Federația Rusă, încântând spectatorii și cu renumitele «Katiuşa», «Kalinka», «Nopţi în împrejurimile Moscovei» ș.a. La finalul reprezentației, președintele Silviu Feodor al Comunității Rușilor Lipoveni din România, i-a oferit celebrei soliste Nadejda Krâghina a acestui ansamblu un splendid buchet de flori.

Pe parcursul zilei au mai urcat pe scenă: grupul artistic „Belka-Strelka” al copiilor ruși lipoveni din București, care învață limba rusă maternă la Liceul „Hristo Botev” și care au cântat împreună cu Simona Delegeanu cântece moderne și clasice rusești; ansamblurile de copii „Raduga” și „Kazaciok” din Jurilovca, jud. Tulcea; formația „Surpriz”, alcătuită din copii care studiază la Școala „P.D. Kiseleff” de la Centrul Rus de Știință și Cultură; elevi de la Școala Rusă din București de pe lângă Ambasada Rusiei; grupul de elevi de la Liceul de coregrafie „Floria Capsali”, care au dansat balet rusesc; teatrul de amatori de la Centrul Rus cu piesa „Mașa și Ursul”.

Spectatorii au urmărit o prezentare de baticuri colorate rusești superbe, cu ornamente populare autentice. Pe parcursul zilei de 9 iunie, au fost organizate în Muzeul Național al Satului și diverse expoziții, precum: Hohloma - obiecte cu elemente tradiționale din Nordul Extrem al Rusiei din colecția Alevtinei Strucikova; expoziția de fotografii intitulată „Rusia. Teritoriul prezentului”; expoziția de costume populare rusești denumită „Frumusețea în detalii”. Participanții la eveniment și vizitatorii muzeului au putut să ia parte și la diferite ateliere susținute de voluntari, cum ar fi: atelierul „Hohloma”, „Tânărul pictor”, atelierul „Păpușa” pentru copii, atelierul de „Confecționare a baticului rusesc” pentru copii și adulți, atelierul „Miracolele Științei”. Mulți au participat la concursuri de recitat poezii, la concursuri de limba rusă, la o lecție interactivă de istorie și la o competiție sportivă dedicată Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2018, care va avea loc anul acesta în Rusia, în perioada 14 iunie – 15 iulie. De asemenea, a fost proiectat filmul „Andrei Rubliov” în regia lui Andrei Tarkovski, film oferit de concernul de film „Mosfilm”.

Evenimentul de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” s-a încheiat spre seară cu cea de a doua reprezentație a ansamblului „Rossia”, a solistei Nadejda Krâghina și cu lansarea sutelor de baloane în culorile steagului Rusiei. Să nu uităm că toate acestea nu ar fi fost posibile fără organizatorii, voluntarii implicați și co-organizatorii seriei de manifestări culturale dedicate zilei naționale a Federației Ruse - «Ziua Rusiei» (marcată pe 12 iunie, data proclamării suveranităţii de stat în anul 1990, după dezmembrarea URSS).

 

 
  Altai. Puncte de dezvoltareactivitatiGrad didactic I  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro