Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


„Nu mă văd făcând altceva în afară de muzică” (Marina Sîrghie)

Pe sora mea o cunosc de 14 ani și nu încetează să mă uimească în tot ceea ce face. Fiind cea mai apropiată persoană din viața ei, pot spune că am ajuns să-i cunosc visele și pasiunile. Încă de când era mică, de la 4 ani, ea era atrasă de muzica și dansurile rusești pentru că acestea erau mereu la ordinea zilei în casa noastră. Marina Sîrghie, căci despre ea este vorba, era un copil foarte energic, mereu înconjurat de prieteni.

Făcând parte dintr-o familie de ruși lipoveni din Brătești, un sat din județul Iași, am copilărit, respectând tradițiile, obiceiurile, cântecele rusești datorită bunicilor și părinților noștri, care au semănat în sufletele noastre o admirație profundă pentru cultura rusă. Nu exista zi în care să nu o auzim pe bunica povestindu-ne despre strămoșii noștri, depănând amintiri din viața ei, ori încântându-ne prin cântece tradiționale lipovenești.

Marina a început să aibă contact cu șcena atunci când părinții noștri au făcut parte din ansamblul de cântece lipovenești ,,Lozaciki”, în anul 2010. Având o înclinație deosebită pentru muzică, era mereu prezentă la repetițiile ansamblului, chiar dacă era singurul copil printre adulți. A reușit să învețe toate cântecele, neștiind să scrie sau să citească la cei 6 ani pe care îi avea pe atunci. După câteva reprezentații, părinții noștri au fost de acord să o ia și pe Marina, datorită insistențelor ei, la un spectacol organizat de CRL-Manolea, jud. Suceava. În timp ce ansamblul cânta pe șcenă, Marina, fiind foarte entuziasmată și îndrăzneață,  s-a alăturat membrilor acestuia și a cântat două melodii, neavând emoții în ciuda faptului că a fost prima ei ieșire pe scenă. De atunci, Marina a continuat să participe la diferite spectacole, festivaluri și concursuri. Pentru ea scena a fost și încă este a doua casă. Cântă, interpretează și joacă în piese de teatru, emoționându-i şi bu-curându-i pe toți cu talentul ei.

În anul 2014, profesoara de limba rusă maternă Galina Viktorovna Isaeva a înființat la Brătești ansamblul de dansuri și cântece rusești ,,Rozaciki”, din care face parte și Marina. În acești 4 ani, cu ajutorul doamnei profesoare, sora mea a evoluat foarte mult, participând la numeroase festivaluri, evenimente, concursuri şi tabere (,,Festivalul Poeziei Ruse”, „Salut, Rusia!” (Здравствуй, Россия!), «Москва 2017», «Kazani-2017», ,,Gala Excelenței, Iași-2017” ș.a.). Sunt doar câteva dintre numeroasele ei activități în cadrul Comunității și al școlii. A obținut diverse premii și a avut parte de experiențe de neuitat, îndrăgostindu-se tot mai mult de muzica și cultura rusă.

Pentru ea muzica nu este doar un hobby, ci un mod de a trăi. Fără muzică, ea nu este Marina. Chiar dacă are doar 14 ani, Marina știe deja ce vrea să facă în viaţă: să-i încânte pe oameni cu vocea și interpretarea ei deosebită. Este conștientă că are de parcurs un drum lung, cu multă muncă. Dar mai știe că, atâta timp cât iubești ceva, nimic nu este imposibil.

O voi lăsa pe Marina Sîrghie să vă povestească mai multe despre ea: „Pentru mine muzica este totul, un mod de a trăi, aerul pe care-l respir şi modul prin care comunic cu oamenii. Atunci când mă aflu pe scenă sau când sunt acasă, în fața oamenilor pe care nu-i cunosc ori în fața familiei și a prietenilor, emoțiile pe care le simt și le transmit sunt aceleași. Cântăreții ruși Marina Deviatova, Nadejda Kadîșeva, Aleksandr Malinin  sau Elena Vaenga îmi încântă sufletul și mă ajută să zâmbesc, motiv pentru care cânt cu speranța că în viitor o să ajung să am același efect asupra oamenilor”.

Pe lângă muzică, pe Marina o atrag foarte mult actoria și dansurile rusești. Chiar face parte din două formații artistice: trupa de teatru ,,Millo Junior” și ansamblul de dansuri și cântece rusești „Rozaciki”.

Familia o sprijină pe Marina în pasiunile ei, despre care spune că „mă ajută din toate punctele de vedere să-mi ating visul. Cred că iubirea pentru muzică și talentul le moştenesc de la părinţii mei, persoane care mă inspiră. Vreau să dau tot ce am mai bun din mine, păstrându-mi sufletul rusesc cât mai frumos şi ferindu-mă de răutați. Sora mea, Mariana Sîrghie, îmi este cea mai apropiată persoană, oferindu-mi sfaturi, iubire necondiționată și fiind mereu alături de mine. O persoană cu un loc aparte în inima mea este şi doamna profesoară de limba rusă și coordonatoarea ansamblului ,,Rozaciki’’ - Galina Viktorovna Isaeva, care m-a ajutat să mă descopăr ca om și care mă ajută în continuare să-mi perfecționez vocea și cunoștințele mele legate de limba și cultura rusă. Pentru mine, Galina Viktorovna nu este doar profesoara mea, ci și o soră mai mare.

Voi munci în continuare pentru ca tot acest sprijin să nu fie în zadar și să ajung să-i fac mândri pe toți cei care au încredere în mine. Sunt conștientă de faptul că sunt abia la început și am de urcat multe trepte până să ajung ceea ce îmi doresc, dar nu mă văd făcând altceva în afară de muzică”.

 

Autor: Mariana Sîrghie,

Publicat în „Zorile”, nr. 3/2018

 

 
  10 lucruri despre rușii lipoveniactivitati«Палитра русской души»  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro