Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


„Eu, tu, el, ea – diversitate culturală – împreună pentru comunitate”

În perioada 16-18 noiembrie a.c., la Brăila, Fundația “Obscina” a CRLR, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, cu susținerea Primăriei Municipiului Brăila, Instituției Prefectului Municipiului Brăila, Direcţiei Judeţene de Cultură și Patrimoniu a Municipiului Brăila, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România organizează proiectul „Eu, tu, el, ea – diversitate culturală – împreună pentru comunitate”.
Desfăşurat pe parcursul a două zile, proiectul va cuprinde concursuri de dans tradiţional, concursuri de poezie sau mici scenete, prezentare de obiceiuri specifice minoritaţilor, parada portului popular și vizitarea oraşului Brăila cu exemplificări de monumente reprezentative pentru fiecare comunitate. Acest proiect urmăreşte să încurajeze atât copiii, cât şi adulţii fiecarei minoritaţi naționale să-şi deschidă noi orizonturi spre cunoaşterea celorlalte etnii. Având caracter informativ, formativ, educativ, proiectul satisface nevoia societăţii de autocunoaştere în raport cu culturile celorlalte minorităţi, de identificare a punctelor comune şi specifice care o definesc.
Proiectul are ca obiectiv principal cunoaşterea portului şi obiceiurilor diferitelor etnii pentru o convieţuire armonioasă. în România conviețuiesc de secole mai mult de 20 minorități alcătuind cea mai mare diversitate etnică din Europa și dându-i un specific aparte prin bogăția folclorului, a obiceiurilor, tradițiilor și limbii materne vorbite. Prezența unei etnii se face remarcată prin existența unui lăcaș de cult, a unei instituții de învățământ, a unei case de cultură, prin respectarea sărbătorilor laice și religioase sau prin generarea de acte de cultură în limba minorității. Promovarea diversităţii culturale a devenit un factor esenţial pentru populaţia eterogenă a Romăniei, în contextul fenomenului de asimilare tot mai puternic, nevoia de exprimare atât ştiinţifică cât şi artistică fiind tot mai stringentă.
În cadrul proiectului sesiunile de workshop vot fi susținute de către specialiști ai dansului și cântecului tradițional-folcloric, cu o vastă experiență națională și internațională. Prin cunoștințele acumulate și desăvârșite în urma participării la diverse masterclass-uri, workshop-uri, festivaluri internaționale, sesiuni de comunicare, cursuri de specialitate, aceștia vor împărtăși participanților din cultura cântecului și dansului tradițional-folcloric.
Echipa coordonatoare a proiectului este compusă din 3 cadre didactice cu o vastă experiență în metodologia lucrului curricular și extracurricular, cu implicare directă în studiul privind nevoile și problemele educaționale și de formare ale comunității locale. Relațiile reale și pozitiv susținute în cadrul proiectelor de parteneriat cu diferite instituții asigură o bună monitorizare în desfășurarea proiectului, angajare în definitivarea documentației necesar-obligatorii, promovarea informațiilor și cunoștințelor necesare implementării și desfășurării proiectului, precum și de asigurare a metodologiei necesare desfășurării programului.

Persoană de contact: dna Jipa-Rubanov Fedosia – Președinte al Fundației “Obscina” - 0735 176 230

 
  Новогоднее поздравлениеactivitati„O educație modernă, o deschidere spre Europa”  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro