Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


„290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”

SĂ NE CUNOAȘTEM OBICEIURILE, TRADIȚIILE,

LIMBA MATERNĂ ȘI ISTORIA ȚĂRII DE ORIGINE

„290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”

 

LOC. LIPOVENI, COM. MITOCU DRAGOMIRNEI,

JUD. SUCEAVA

 

26-28.07.2014

ETAPA I

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România împreună cu Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României, au desfășurat în perioada 26 - 28 iulie 2014, prima etapă a proiectului „Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine”.

            Având ca scop principal păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, lingvistice și culturale, proiectul face o incursiune a moștenirii materiale și imateriale în zona Moldovei, promovându-se astfel diversitatea culturală a minorităților naționale în mediul românesc.

            Este dovedit faptul că minoritățile din România aduc un colorit aparte spațiului românesc fiind un bun generator de schimburi interculturale, proiectul de față ajutând la diseminarea informațiilor de uz general despre valorile tradiționale și spirituale, bogăția moștenirii folclorice din România, reușind să familiarizeze participanții cu elemente cultural-folclorice.

            Prin acest proiect s-au făcut cunoscute mai bine criteriile valorice privind datele istorice de importanță națională ale rușilor lipoveni, s-a făcut încă un pas spre înțelegerea și acceptarea diferențelor etnice şi a practicilor specifice etniilor din România și a fost promovată identitatea etnică și conștientizarea acesteia de către tineri.

            Programul științific al evenimentului a reunit în jurul mesei rotunde cu tema „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”, cercetători, istorici, lingviști și filologi care au relatat despre istorii, meșteșuguri și obiceiuri autentice cu o vechime de sute de ani, despre statutul familie și al bisericii de odinioară, despre relațiile cu autoritățile locale și multe alte elemente specifice care au contribuit ca factor important și decizional în organizarea și dezvoltarea regională în decursul anilor.

            De asemenea, programul a cuprins și un spectacol artistic-cultral și a reunit mai multe ansambluri folclorice, atât din jud. Suceava: Manolea, Fălticeni, Suceava, Lipoveni, jud. Iași: Brătești, Tg. Frumos, Iași, Focuri, cât și din jud. Tulcea: Mahmudia.

 

 

            Proiectul face parte proiectele/program interetnice și de combatere a intoleranței – fonduri nerambursabile, proiect aprobat în Sesiunea APRILIE 2014 a Departamentului pentru Relații Interetnice – Guvernul României.

 

Organizator: Comunitatea Rușilor Lipoveni din România

Coorganizator: Primăria Comunei Mitocu Dragomirnei.

Partener media: TVR, Radio România Iași.

 

Evenimentul este organizat sub deviza Centrului de Studii si Cercetări privind rușii lipoveni din România (C.S.C.R.L.R.)

 
  • 1 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 2 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 3 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 4 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 5 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 6 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 7 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 8 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 9 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
  • 10 „290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni”
 
  „Promovarea culturii rușilor lipoveni pe teritoriul României”activitatiFestivalul Poeziei Ruse, editia a VII-a  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro