Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Ședința Consiliului Director al CRLR

Pe 17 martie 2018, la sediul Comunității centrale din București (Str. Dr Rațiu, nr 10) a avut loc ședința Consiliului Director (CD) al CRLR cu următoarea ordine de zi: Informare asupra activităților CRLR desfășurate în luna februarie 2018; Prezentare în formă extinsă a capitolului 4 „Editare carte” și a capitolelor 6 și 7 „Acțiuni culturale” din cadrul Bugetului CRLR pe anul 2018; Măsuri de promovare a limbii ruse materne în comunitățile locale; Diverse.

În deschiderea ședinței, a fost invitat preotul Ioan Bordeanu al parohiei „Înălțarea Domnului” din București, care a prezentat demersurile întreprinse în ultima perioadă în vederea avansării lucrărilor de construcție a bisericii ortodoxe de rit vechi din capitală. De asemenea, acesta a făcut un apel către membrii CD în vederea informării etnicilor ruși lipoveni din comunitățile locale privind strângerea de fonduri necesare continuării lucrărilor de construcție a lăcașului de cult.

Președintele Silviu Feodor a accentuat faptul că ridicarea bisericii în București este un eveniment istoric pentru comunitatea staroveră din capitală și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat deja în acest deziderat.

După acest moment, președintele CRLR Silviu Feodor a prezentat membrilor Consiliului Director propunerea CRLR către conducerea Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) de a susține Comunitatea în demersurile derulării unor proiecte privind promovarea personalităților marcante din rândul rușilor lipoveni și implementarea, pentru prima dată, a unui forum intercultural al tinerilor minoritari în Palatul Parlamentului României, dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului European al Patrimoniului Cultural.

De asemenea, acesta a subliniat deschiderea CRLR față de propunerea venită din partea Uniunii Elene din România, privind organizarea unui eveniment cultural sub egida UNESCO pe tema costumelor tradiționale ale minorităților naționale.

Au fost propuse și analizate câteva moduri privind promovarea limbii materne, evidențiindu-se sprijinul acordat cadrelor didactice și elevilor cu materiale școlare auxiliare (ajutătoare). Aceste materiale sunt necesare pentru dezvoltarea metodicii predării limbii materne, dar și a învățării mai rapide de către elevi.

Printre principalele hotărări luate în cadrul ședinței membrilor CD se regăsesc următoarele: aprobarea formei finale a Bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018, prezentarea și aprobarea planului de activități culturale și editare de carte ș.a.

La reuniunea de la sediul CRLR au participat 9 consilieri din totalul de 11. Reamintim că din Consiliul Director al CRLR fac parte: Miron Ignat, deputatul CRLR, Silviu Feodor, președintele CRLR, Svetlana Crăciun, președintele ATRLR, Palaghia Radion din Fălticeni, Vitali Cristian Finoghen din Sarichioi, Vasile Ivan din Carcaliu, Nicolae Fedot din Târgu Frumos, Ignat Ivan din Slava Rusă, Feodor Chirilă din București, Ioachim Ivanov din Iași și Filip Niculaev din Climăuți.

Autor: Valentin STALENOI,

Publicat în „Zorile”, nr. 3/2018

 

 

 
  «ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ»!activitatiOpt decenii de viață și activitate intensă  

top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro